11/29/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - още корупционни скандали в правителството

Путин с новото правителство. Снимка: официален сайт

“Независимая газета” пише на първа страница за корупционен скандал в руското правителство. Според вестника бившата министърка на селското стопанство Елена Скринник “препоръча за съдбата на 39-те милиарда рубли да бъде питан бившият първи вицепремиер”, съобщи Би Би Си.

Всекидневникът припомня, че телевизия “Росия 1″ излъчи във вторник филм, който пряко свързва Елена Скринник, навремето шеф  на държавната аграрна компания “Росагролизинг”, със злоупотреби, довели до щети в размер на почти 40 милиарда рубли (над 1,25  милиарда долара) за руската държава.

Върху бившия първи вицепремиер Виктор Зубков тегне сянката на подозрението, че е замесен в машинациите в “Росагролизинг”.  Може би тъкмо той е бил основна мишена във войната с компромати. Броят опетнени реномета на действащи чиновници расте като лавина, пише изданието.

Скринник нарича обвиненията срещу нея клевета; тя не отрича щетите за държавата, но хвърля вината върху своите приемници в  “Росагролизинг”и по-специално върху Зубков, оглавил след нея директорския борд.

“Делото Скринник” се точи с години и явно се  актуализира точно сега с единствената цел да изложи Зубков, пише вестникът и напомня хипотези, че семейството на Зубков е  свързано с неотдавнашната оставка на изпадналия в немилост министър на отбраната Анатолий Сердюков.

Скандалът със Скринник  ще има продължение, защото бившата министърка заплашва със съд своите изобличители от телевизията, предполага “Независимая  газета”.

Парламентарната опозиция в Русия настоява властите да наложат принцип правителството да се формира по коалиционен път. Целта е да не се допускат корупционни скандали като избухналите около Елена Скринник и Анатолий Сердюков, пише “Известия”.

Предложението за формиране на партийни квоти, от които да се назначават хора в изпълнителната и съдебната власт, е изпратено в Кремъл от депутата либералдемократ Владимир Таскаев.

Инициативата е подкрепена и от други фракции. За коалиционно  правителство настояха неотдавна на общоруски форум комунистите в Русия, уточнява вестникът.  “Доверието към властта в Русия пада и сегашното правителство не може да отговори на предизвикателствата на живота”, посочва Вадим Соловьов, шеф на юридическата служба на руската компартия.

Конституцията трябва да се промени - Държавната дума да получи повече пълномощия, твърди Дмитрий Гудков, депутат от друга  опозиционна партия - “Справедлива Русия”. В момента обаче основният закон на Русия не предвижда правителството да отговаря пред парламента - необходимо условие за формиране на коалиционно правителство.

Освен това повечето места в долната камара държи една-единствена партия, затова формирането на коалиционно правителство е политически нецелесъобразно, коментира руският политолог Григорий Голосов.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване