11/30/12 13:40
(http://www.klassa.bg/)

"Алфа банк" прибира Икономедиа от Иво Прокопиев

Публичен спор избухна днес между българския клон на гръцката "Алфа банк" и издателите на "Икономедиа" в България, предаде БГНЕС.

Тази сутрин стана ясно, че Алфа банк поема контрола върху изданията на групата и назначава свой изпълнителен директор. Според Търговския регистър "Икономедиа" не е била в състояние да изпълни задълженията си към финансовата институция.

В края на септември "Икономедиа" е имала просрочени задължения за над 430 хиляди евро. Издателската компания е била заложена за 9 милиона 350 хиляди евро. Сред заложените активи има и журналистическа техника и автомобили. В момента за изпълнителен директор на "Икономедиа" е назначен Пламен Божинов.

Малко по-късно обаче от "Икономедиа" обявиха, че са изненадани от решението на "Алфа банк". "Вчера, 29 ноември, научихме заедно с всички останали, които следят публикациите в Търговския регистър, че Алфа банка – клон България, като наш кредитор, е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на "Икономедиа" АД. Решението на банката е изненада за нас", се казва в изявлението на съвета на директорите на групата.

"Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на Алфа банка – клон България", твърди издателят на "Капитал" и "Дневник". Той също така обещава да се противопостави с "всички правни и публични средства" на опита за превземане на "Икономедиа".

В публикуваната на сайта dnevnik.bg справка обаче се вижда, че към днешна дата дружеството има просрочени главници по 4 заема към Алфа банк на стойност 756,257 лв.

Собственици на "Икономедиа" са Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял).

През 2006 година "Икономедиа" купи IDGБългария и прибави към портфолиото си вестник Computerworld и списанията PCWorld, Network World, CIO. През 2007 година става собственик на 60% от София Ехо Медиа.

От 2006 до 2010 година 42-годишният Иво Прокопиев /1971/ бе председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. След изтичането на втория му мандат в КРИБ през 2010 г. Прокопиев съобщи, че "заминава да живее в Азия със семейството си".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване