12/01/12 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Бихте ли се качили на самолет без пилот?

Пътническият самолет на бъдещето би могъл един ден да се управлява дистанционно от пилоти, намиращи се в контролна зала на стотици мили разстояние.

Тестове на нов вид самолети, използващи същата безпилотна технология, която в момента използват военните самолети с дистанционно управление, започват в САЩ следващия месец. Консорциумът, който стои зад този проект се надява, че той драстично ще намали разходите за пътуване по въздух, ще направи възможни нови въздушни услуги и ще освободи пилотите от потенциално опасни, но значими мисии.

До няколко седмици двумоторен пътнически Jetstream ще излети от аеродрума Уортън в Ланкашир и ще се насочи на север към Шотландия, изцяло под дистанционен контрол, съобщи „Икономист“.
Тестът е организиран от подкрепения от правителството консорциум Autonomous Systems Technology Related Airborne Evaluation and Assessment (ASTRAEA) и ще изследва доколко добре работят комуникационните връзки при безпилотния самолет, както и специалните системи за предупреждение за повреда в електрониката, които ще позволят на компютрите на самолета да контролират автономно полета, ако връзката със земята прекъсне.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване