12/01/12 18:56
(http://www.klassa.bg/)

Все още сме сред последните държави в Европа по разпространение на ХИВ/СПИН

Все още сме сред последните държави в Европа по разпространение на ХИВ, сочат данни, предоставени от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

След нас са единствено Словакия, Словения, Румъния, Чехия и Унгария.

Класацията за Европа се оглавява от Естония, стана ясно още в Световния ден за борба срещу СПИН-а.

Ако инфектирането с ХИВ засяга средно 5,7 на всеки 100 000 души в Европейския съюз, то в страната ни тази цифра е 2 пъти и половина по-ниска, посочват експерти.

Въпреки успокоителните данни, Източна Европа и Централна Азия остават местата с най-бързо разпространение на вируса, причинител на СПИН.

Директорът на програмата за борба срещу заболяването д-р Тонка Върлева посочи, че болшинството от новорегистрираните инфектирани по тези територии са лица, инжекционно употребяващи наркотици.

Към момента в света 34 млн. души живеят с вируса, причинител на СПИН. 2,5 млн. от тях са новоинфектираните, а 1,7 млн. са починали. Най-засегната е Южна Африка, в която се оформят 70% от всички ХИВ позитивни по света.

Експертите са категорични, че 25% от човечеството не знае своя ХИВ-статус и това са хората, които допринасят за над 50% от новите случаи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване