12/01/12 06:31
(http://www.klassa.bg/)

„Индипендънт”: Британското правителство ще даде зелена светлина на мащабни проучвания за шистов газ

Повече от 60% от територията на Великобритания може да бъде проучвана за залежи на шистов газ, разкрива правителствена документация. Британските министри се готвят да дадат зелена светлина за добива на най-значимия нов енергиен източник след петрола в Северно море. Британският вестник „Индипендънт” разполага с информация, че Ед Дейви, британският енергиен министър, скоро ще сложи край на настоящия мораториум върху добива на шистов газ, който беше наложен, след като проучване чрез фрекинг предизвика две малки земетресения в близост до Блекпул през 2011 година.
Неговото решение ще положи пътя за значителното засилване на проучванията за шистов газ. Канцлерът на хазната Джордж Озбърн също се очаква да обяви създаването на нова служба, която да координира и засилва добива на шистов газ като част от своята есенна реч следващата седмица. При метода на фрекинга, или хидравличното разбиване, вода и химикали се впръскват под високо налягане, за да се отворят шистовите скали.
Карти, съставени от Министерството за енергетиката и климатичните промени, показват площта, която ще бъде засегната от потенциално развитие. Над 32 000 квадратни мили, или 64% от територията на страната, може да бъде потенциално експлоатирана в добив и проучвания за шистов газ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване