12/01/12 07:49
(http://e-vestnik.bg/)

Как Таджикистан потиска инакомислието в университетите

Ройтерс

Елитна част на армията на Таджикистан. Снимка: таджикнюз

Това лято Мадина, студентка в централноазиатската бивша съветска република Таджикистан, е била на журналистически семинар, на който неин колега задал на лектора следния въпрос:

“Ако реша да напиша статия за бизнес интересите на президентското семейство, ще имам ли проблеми?”

Лекторът, който бил правителствен служител, се изказал хвалебствено за дългогодишния президент на Таджикистан Емомали Рахмон, но избегнал да отговори директно на въпроса. По-късно студентът бил викан в кабинета на ректора да обяснява защо е задал такъв неподходящ въпрос.

Таджикистан, бедна държава, граничеща с Афганистан и с население от 7,5 милиона души, все още се опитва да намери своя път след гражданската война от 90-те години на миналия век, в която загинаха десетки хиляди, но която не успя да сложи край на междуособиците сред местните кланове. Само година преди президентските избори изглежда, че държавата започва да налага строг контрол върху инакомислието.

Неотдавна това изглежда усетиха университетите и колежите.

Шейсетгодишният Рахмон, бивш ръководител на стопанство за отглеждане на памук, управлява страната - важен транизитен маршрут за афганистанската дрога по пътя й към Европа и Русия - от 1992 г. насам и предстоящите избори са шанс да удължи двадесетгодишното си управление с още седем.

Първите си пет години на власт Рахмон прекара в гражданска война, сражавайки се срещу опозиционен съюз, подпомаган от ислямистки бойци. През 1997 г. чрез посредничеството на Москва бе сложен край на конфликта с мирно споразумение, което гарантира на опозиционните представители някои правителствени постове.

Но неотдавнашни военни офанзиви, предприети в източната, планинска част на страната, показват, че Рахмон започва да губи търпение по отношение на бившите бунтовнически лидери.

Правителството реши да насочи вниманието си към потискането на инакомислието в образователния сектор и се фокусира върху семинарите, организирани извън учебната програма от неправителствени организации и сдружения за закрила на човешките права, често пъти с подкрепата на западни посолствата.

Нова директива на Министерство на образованието, с чието копие Ройтерс успя да се сдобие, задължава организаторите им най-напред да получат разрешение от правителството. Провеждането на няколко събития вече бе отложено.

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия на Таджикистан Рахматило Зоиров казва, че тези мерки са пример за “тоталитарното мислене” на властта.

“Изглежда те се страхуват, че по време на конференциите и семинарите ще бъдат дискутирани политически теми, точно преди президентските избори, и че е възможно чужденците да кажат нещо неприятно по адрес на президента и правителството”, смята той.

След като преди време зае сравнително либерална позиция по отношение на свободата на медиите, през последните месеци Таджикистан започна спорадично да блокира сайтове на социални платформи, включително Фейсбук, и създаде доброволническа служба, която да следи за какво се използва интернет и да се кара на критиците.

Подобни мерки приличат на строгия контрол върху интернет в Узбекистан и Туркменистан, където авторитарните управници много внимават, имайки предвид ролята, която социалните мрежи изиграха в масовите протести в Русия и революциите в арабския свят.

18-годишен студент в Душанбе, столицата на Таджикистан, сподели пред Ройтерс през юли, че е бил задържан за една нощ и многократно назидаван от тайната полиция, след като е критикувал президента на страницата си във Фейсбук.

Мадина е на мнение, че държавните служители се страхуват от идеите, които често биват дискутирани на семинарите, организирани от чужденци. Събитието, на което тя е присъствала, е било финансирано от “Амнести интърнешънъл”.

“Това е място, където хората говорят свободно”, казва тя, “а нашите лидери предпочитат да седим мирно и кротко и да мълчим.”

Тътенът на недоволството

В Таджикистан повече редовните студенти са повече от от 118 000, което е с около 70 процента повече от 1991 г., когато страната си върна независимостта от Съветския съюз.

Но близо 1 милион от таджикистанците или една десета ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване