12/01/12 15:15
(http://www.klassa.bg/)

Столовите планини в Африка - в списъка на седемте нови чудеса на природата

Столовите планини, една от главните забележителности на Южно-Африканската република, е наречена едно от „седемте нови чудеса на природата”. Официалната церемония за ознаменуването на това събитие ще се състои в неделя - 2 декември.
Това събитие прави чест не само на ЮАР, но и на целия африкански континент. Тържествената церемония ще стане кулминация на тригодишното интернет-гласуване, организирано от намиращия се в Швейцария „Фонд на седемте нови чудеса на света”. Създаденият от кинопродуцент и пътешественик Бернард Вебер, Фондът провел първата си презентация на новите чудеса на света още в 2007 година в Лисабон, когато към античните чудеса били добавени седем нови обекти, сред тях - прочутата статуя на Христос-изкупител в Рио де Жанейро.

Сега Столовите планини в южната част на Африка получават почетен статут заедно с шестте други обекти в категорията „природа”, избрани от милиони интернет-юзери. Както и самите планини, така и Нос Добра Надежда, където той се намира, са символични не само за Африка, но и за целия свят. Та нали това място навремето е било една от отправните точки на Великите географски открития.

Наименованието и самият нос, и Столовите планини, дали португалците: именно португалският мореплавател Бартоломей Диаш достигнал до тези места в 1488 година, като нарекъл южната част на Черния континент Нос на бурите. Но кралят на Португалия Жуан ІІ, след като получил известие за откриването на проход около Африка, дал на този нос друго име - Нос Добра Надежда. Той не без основание разчитал, че това откритие ще помогне да бъде намерен път към Индия.

Първият европеец, изкачил се в 1503 година на върха на Столовите планини, също бил португалец. Той се казвал Антонио де Салданя и това име се запазило в английското наименование на Столовия залив - Saldanha Bay.

На 2 декември по време на тържествената церемония, кметът на Кейптаун Патрисие де Лил ще открие в подножието на Столовите планини бронзова мемориална табличка. Според нея, присвояването на планините на статута на едно от седемти чудеса на природата „ е заслужено и ще донесе на града и на нашата страна голям социално-икономически ефект”.

След като Столовите планини влезли в списъка на кандидатите за седемте чудеса на природата, броят на туристите, желаещи да попаднат на върха им, се увеличил почти два пъти. Там има лифт, построен още в миналия век, който винаги е бил популярен: ежегодно с него се изкачват около един милион души.

От равнинния връх на Столовите планини се открива зашеметяваща панорама към мястото, където се съединяват два океана - Атлантически и Индийски, към остров Робен, където в затвора държали противниците на апартейда, и към Кейптаун, градът,в който предстоящият 2 декември, ще бъде обявен за празник.

Шестте други чудеса на природата станаха тропическите гори на Амазонка, водопадите Игуасу в бразилския щат Парана и в аржентинската провинция Мисьонес, заливът Халонг във Виетнам, островът с вулканически произход Чеджу в Южна Корея, индонезийският национален парк Комодо и подземната река.

bulgarian.ruvr.ru


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване