12/03/12 07:16
(http://www.klassa.bg/)

"Евронюз" за измами с регистрирани у нас коли

Телевизия "Евронюз" (Euronews.com) публикува на своя сайт материал за измами в Италия с регистрирани у нас и в Румъния автомобили.

Телевизията цитира български вестник, който пише, че срещу малка такса италианците може да избегнат много по-висока цена на регистрацията и облагането на ново превозно средство у дома.

Схемата е италиански гражданин да си купи кола в страна от Източна Европа и да запази нейния регистрационен номер.

Така колата се регистрира в България за една малка част от цената. Това е особено ценено от собствениците на мощни коли, чийто такси са високи - годишната е от близо хиляда евро.

Служители на пътната полиция в Италия казват, че не могат да направят нищо за избягване на схемата: колите, които спират, са технически изправни и с платени застраховки.

Измамата има и друго "предимство" - в случай на нарушение е почти сигурно, че собственикът няма да плати глоба, обяснява "Евронюз".

Телевизията е провела собствено разследване на схемата. Тя открива няколко уеб сайта, които предлагат адрес на хиляди километра, където евентуално ще бъдат изпращани глобите от италианските камери за контрол на скоростта.

Номерът е в това да бъде намерен контакт в България или Румъния, който да се води фиктивно за собственик на автомобила, отбелязва "Евронюз".

Скрита камера засне посредник, предлагащ да се регистрира чуждестранна кола с български регистрационни номера. Аз ще ви направя връзка с момче циганин от София, каза мъжът.

"За 100 до 200 евро той ще регистрира кола под негово име. След това я застрахова и вие можете да я ползвате, няма проблем."

В България досега са си затваряли очите по този проблем, но сега се говори, че се планират проверки.

В Италия собствениците на автомобили, регистрирани в чужбина, имат на теория срок от една година, за да ги пререгистрират пред местните власти, посочва "Евронюз".

В противен случай следва глоба. Глоба, която има голям риск, да свърши някъде в България.

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване