12/04/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Бунтът на елита в Мексико срещу новия президент

в. Гардиън

“Неверен на семейството си. Верен и обвързан със своята страна”. Уебсайт за изневери се рекламира с Пеня Нието.

Студентите от Ибероамерканския университет в Мексико предлагат нов вид туристическа обиколка на кампуса. Наричат я “Пенятур”. Посетителите следват маршрута на Енрике Пеня Нието при посещението му в университета като част от неговата президентска кампания. Кулминационният момент на обиколката е тоалетната, където Пеня Нието потърси убежище от стотици протестиращи.

Университетът (познат като Ибера) е един от най-отбраните частни образователни центрове в страната; тук се обучават децата на мексиканския елит. Трудно е да се опише трусът, усетен в страната, след като студентите яростно се нахвърлиха срещу Пеня Нието, обвинявайки го в жестоки репресии срещу селяните в Сан Салвадор Атенко през 2006 г., когато е бил губернатор на щата Мексико.

След като той заяви в свое оправдание, че е действал в национален интерес, гневът се отприщи. Студенти в цялата страна организираха движение срещу него и медиите, подкрепящи президентската му кампания. Движението бе наречено YoSoy 132 (АзСъм132) на името на популярен в интернет видеоклип, в който участват 131 студенти от Ибера.

Пеня Нието бе обявен за победител на състоялите се през юли президентски избори на фона на спекулации, че е купувал гласове и че средствата за финансиране на предизборната му кампания са били със съмнителен произход. Изборна комисия обяви изборите за “достоверни и честни”, но протестиращите не бяха убедени. Студентите се съюзиха с няколко работнически и селски организации и сформираха така наречената Национална конвенция срещу измамата.

Миналата седмица хиляди протестираха по улиците на град Тула, поставяйки началото на ненасилствена кампания за съпротива срещу избирането на Пеня Нието. Оттогава където и да заминеше извън страната - от Берлин до Буенос Айрес - той бе посрещан с протести от учещите там мексикански студенти.

Масови протести се състояха и в събота, когато Пеня Нието официално встъпи в длъжност като новия президент на Мексико. Организациите, които са част от Националната конвенция, обградиха Камарата на депутатите, където се състоя церемонията. Няколко опозиционери, близки до Андрес Мануел Лопес Обрадор - кандидата на левицата, който изгуби на изборите - протестираха в самия парламент, след като новият президент положи клетва, като по този начин също демонстрираха несъгласието си с изборните резултати.

На няколко мили от Камарата, до монумента Ангелът на независимостта - символа на мексиканската независимост - се състоя протестен митинг на Движението за национално обновление. Познато под името Морена, това обществено движение (което скоро ще стане политическа партия) бе основано от Лопес Обрадор, след като той напусна Партията на демократичната революция, за да създаде нова, по-близка до политическите му възгледи организация. Нейният лидер Марти Батрес вече заяви, че Пеня Нието е купил изборите, а не ги е спечелил.

За да избегне неприятни изненади на церемонията, Пеня Нието напусна Камарата непосредствено след като положи клетва, без да държи реч. Наместо обръщение към парламента Пеня Нието предпочете да се отправи към Националния дворец, където отпразнува победата си в компанията на високопоставени служители на правителството, дипломати, членове на няколко кралски семейства, религиозни водачи и известни личности от сферата на културата, науката и спорта. По традиция тези празненства винаги досега са се състояли в Камарата на депутатите.

Няколко дни преди Пеня Нието да поеме властта, около сградата Сан Лазаро, където се помещава Камарата на депутатите, бе разположен военен кордон, за да “брани” новия президент. Затворени бяха четири спирки на метрото, няколко автобусни спирки, както и много от близките до сградата улици. Кметът на град Мексико Марсело Ебрард коментира, че всичко това е изпратило погрешно послание. “Никога не съм виждал такива мерки - от какво толкова се страхуват?”

В нито един мексикански град нямаше значими празненства по повод победата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване