12/04/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Еврогрупата отново опитва да се споразумее за банковия надзор

 Министрите на финансите от Европейския съюз се опитват във вторник да се споразумеят за основните положения на банковия надзор в еврозоната. Това съобщиха европейски дипломати, цитирани от ДПА и БТА. По-рано тази година 27-те страни поеха ангажимент да постигнат споразумение за основите на надзора до края на 2012 г., което да позволи процесът на контрол да се задейства през идната година. Това оказва натиск върху страните от еврозоната за постигане на споразумение, посочи дипломат от ЕС. Друг дипломат изрази увереност, че този път ще бъде постигнато споразумение.

 

Един от основните спорни въпроси е обсегът на надзора. Германия настоява много от малките ? банки да останат извън надзора, докато Франция и други страни са на мнение, че той трябва да се прилага за всичките 6000 банки в еврозоната.

Споразумението е възможно и желателно”, заяви пред АФП френският финансов министър Пиер Московиси, като в същото време призна, че преговорите ще бъдаттрудни”. В понеделник министрите на финансите от еврозоната обсъдиха спасителните усилия за гръцкия, кипърския и испанския банков сектор.


Неговият шведски колега Андерс Борг, представител на една от 10-те страни, които не са в еврозоната и са включени в усилията за създаване набанков съюз”, не скри своето мнение, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение във вторник. Той посочи, че може да бъдат свикани извънредни срещипо всяко времепреди Коледа.


Банковият надзор, който ще бъде под шапката на Европейската централна банка, се възприема като начин за възстановяването на доверието в обхванатата от криза еврозона и същевременно представлява стъпка към банков съюз. Мярката, която трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, открива също така възможността европейският спасителен фонд да отпуска средства пряко на затруднените банки, а не чрез правителствата на съответните държави.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване