12/04/12 11:22
(http://radiomilena.com/)

Инициативният комитет против „Белене“ иска дебат за референдума

Инициативен комитет против строителството на АЕЦ „Белене“ се регистрира в Централната избирателна комисия. Противниците на новата ядрена централа внесоха събраните от тях 14 830 подписа на български граждани, които защитават алтернативната позиция в предстоящия на 27 януари 2013 г. референдум. Комитетът е подкрепен от Синята коалиция и е първият, който се регистрира в ЦИК три дни преди изтичането на срока, предаде КРОСС.

Председател на инициативния комитет е депутатът Иван Иванов. Сред 15-те му члена са Иван Костов, Мартин Димитров и Ваньо Шарков.

Основните доводи за гласуване против за референдума ще са икономически неизгодното строителство на АЕЦ „Белене“, високата сеизмична опасност на района и прогнозата, е че „Белене“ ще бъде три пъти по-скъп от този на АЕЦ „Козлодуй“, обясни Иван Иванов.

От Инициативния комитет са категорични, че не са против строителството на нова ядрена мощност, каквато е 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Те са за удължаване на живота на 5 и 6 блок на централата, тъй като инвестициите в нея вече са изплатени и това ще е най-евтината енергия у нас.

От новорегистрирания комитет се обръщат към комитета, който събра подписите за референдума, и ги призовава да участват с тях в три национални дебати за времето от 27 декември тази година до 26 януари 2013 г. Те са готови в същия състав да проведат дебати в по-големите градове на страната.

 Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума

bookmark Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума svejo Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума google Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума delicious Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума stumbleupon Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума facebook Инициативният комитет против Белене иска дебат за референдума Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване