12/04/12 23:10
(http://www.klassa.bg/)

Убиха журналист от официоза „Тишрин” в Дамаск

 Журналистът от сирийския правителствен в. „Тишрин” Наджи Асаад е убит в „Тадамун", един от южните квартали на Дамаск, съобщи държавната телевизия, според която става дума за терористична атака срещу „живите сили на нацията”, предаде АФП. 
 
Близо 60-годишен и вече в пенсия, журналистът продължаваше да пише за вестника, публикувал негова статия и вчера, уточниха представители на "Тишрин" пред АФП. 
 
Това е второто убийство на журналист за по-малко от 2 седмици в квартала, където се разгарят ожесточени боеве между войници и бунтовници. 
 
Въстаници убиха там на 22 ноември Басал Тауфик Юсуф, репортер от сирийската държавна телевизия, членувал според тях в проправителствените милиции "шабиха". От началото на конфликта в Сирия са загинали най-малко 15 професионални журналисти и 41 "граждани журналисти", сочат данни на международната организация "Репортери без граници" от края на ноември. 
 
Като безследно изчезнали в Сирия са регистрирани още двама чуждестранни журналисти - Башар Фахми ал Кадуми, арабин от палестинско-йордански произход, работещ за американска медия, и журналистът от САЩ Остин Тайс, напомня агенцията. 
 
Според Асоциацията на сирийските журналисти, враждебна спрямо режима, ноември е бил най-кървавият месец за репортерите в Сирия с 13 убити медийни служители в цялата страна. Това сочи "ясно и сериозно", че журналистите са атакувани и от силите на режима, "и от въоръжената опозиция, убила трима от тях", твърди браншовото сдружение. 
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване