12/05/12 12:36
(http://www.klassa.bg/)

НАСА сглобява нов марсоход от резервните части за „Кюриозити“

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати на Марс в 2020 година още един апарат, който ще бъде сглобен от резервните части, приготвени за „Кюриозити“, предаде ИТАР-ТАСС. Проектът е част от многогодишната програма за изучаване на Червената планета, чиято главна цел е изпращането на пилотиран полет към 2030-та година, обяснява директорът на агенцията Чарлз Болдън, .
Новият марсоход ще струва по предварителни оценки 1,5 милиард долара и ще бъде снабден с по-точни уреди и по съвършена система за кацане.
„Кюриозити“ струва на НАСА 2,5 милиард долара. Той кацна на Марс през август и ще работи в кратера Гейл две години. Очаква се от анализа на събраната почва да се разбере имало ли е някога на планетата условия за живот.
През 2016 г. САЩ планират да изпратят на Марс автоматична сонда, която да изследва нейната атмосфера. Освен това американски учени ще участват в проекта ExoMars на Европейската космическа агенция ЕКА и руската Роскосмос. В началото на тази година НАСА излезе от проекта по финансови причини, но обеща да предостави научна апаратура за европейската космическа станция и марсохода, които ще започнат своите мисии съответно през 2016 и 2018 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване