12/05/12 05:39
(http://www.klassa.bg/)

САЩ извън Конвенцията за правата на увредените хора

Сенатът на САЩ във вторник отхвърли Договора на ООН за защита на правата на хората с увреждания, споразумение което не би създало правни задължения за Съединените щати. Според повечето сенатори той е посегателство срещу американския суверенитет.
Сенаторите гласуваха против договора с 61 гласа срещу 38. За да бъде одобрен, той трябваше да получи мнозинство от две трети /или 67 гласа/, необходимо за одобряването на всеки договор.
Президентът Барак Обама няма да може да подпише конвенцията, въпреки че самите САЩ я подписаха след приемането й от Общото събрание на ООН още на 13 декември 2006 г.
Общо 125 страни и Европейския съюз са ратифицирали Конвенцията за правата на хората с увреждания. Подписите под нея са на 155 страни.
Текстът определя списък на стандарти, според които трябва да се сложи край на дискриминацията и да се насърчи по-пълната интеграция на хора с увреждания в обществото - например с изграждане на рампи към сградите - но и с по-добър достъп до цялата здравна система и пазара на труда.
Договорът се основава главно на развитото вече и действащо законодателство в Съединените щати и бе подкрепен от много от демократите и републиканците, включително сенатора Джон Маккейн и бившия президент Джордж Буш.
Демократите посочиха липсата на санкции за неспазване на някои разпоредби от Договора, някои републиканци систематично отказват всякаква намеса на международни организации във вътрешните работи на САЩ.
"Той не изисква никаква промяна в законодателството на САЩ, абсолютно никаква", заяви Джон Кери във вторник малко преди гласуването.
Комитетът, създаден да следи напредъка на страните-членки въвежда само незадължителни препоръки.
Критиците обаче смятат, че САЩ нямат нужда от такъв надзор като страни като Китай, където защита на правата на хората с увреждания не съществува.
"Присъединяването към тази конвенция ще ни присъедини към страни, които са далеч от нашата позиция по този въпрос. Ние вече имаме закони и най-модерни правила в света за защита на хората в неравностойно положение в крайна сметка", каза републиканецът Джон Кил.
Неправителствените организации искаха ратификацията от американците, за да се придаде повече тежест на договора.
"Това беше възможност за Съединените щати да подкрепят световните усилия за изкореняване на бедността и социалното изключване, от които страдат много хора с увреждания в чужбина", оплака се ръководителка на неправителствена организация за защитата им.
"Вместо това, Съединените щати изпратиха знак за изключването им към света. Това е тъжен ден за Съединените щати", каза активистката Елизабет Макнеърн /Elizabeth MacNairn/.
Ново гласуване е възможно, но не е обявявано.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване