12/06/12 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Депутати поискаха анкетна комисия за Фонд „Научни изследвания“

 62-ма народни представители поискаха в парламента създаването на временна анкетна комисия, която да проучи сигналите за дейността на Фонд „Научни изследвания”. „Никога научната общност в България не е била разтърсена от толкова сериозен скандал”, обоснова искането депутатът Лютви Местан от ДПС.

След управлението на Тройната коалиция средствата за Фонд „Научни изследвния” са намалени 4 пъти – от 60 млн. лв. за 2008 г. на под 15 млн. лв. за 2012 г., поясни Местан. И допълни, че управляващите не могат да имат за алиби финансово-икономическата криза. Той попита как са одобрени проектите, спечелили финансиране от фонда. „Властта извежда нови принципи – приближеност до министъра, властова сервилност, академично погалване”, каза депутатът. Местан попита и защо министърът на образованието Сергей Игнатов крие рецензиите, въз основа на които са оценени проектите В тази връзка Местан попита как са одобрение близо 1024 проекта, как са класирани около 100 проекта за финансиране - дали на признак научна стойност на проекта или властта е извела собствени критерии, както твърдят учените, като приближеност на кандидатите към министъра или към изпълнителния директор на фонда. "Защо Сергей Игнатов крие рецензиите, въз основа на които са оценени проектите? Защо не е осигурена прозрачността, дължима априори, когато става въпрос за научни проекти?", зададе въпроси депутатът от ДПС.

Местан подчерта, че отговорността за безобразията във фонда не може да се сведе само до ниво анголски професор, който вече е голям доктор, Рангел Гюров. "Отговорността е на ниво минимум министър на образованието и науката. Отговорността е на кабинета с министър-председател Бойко Борисов и затова очакваме и неговата реакция".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване