12/06/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Забраниха строителството на огромна джамия в Лондон

Общинският съвет на лондонския квартал Нюхем отхвърли проекта за строителство на гигантска джамия след почти 10-годишно обсъждане, съобщава „Индипендънт“.
Общинарите са решили, че зданието ще бъде прекалено огромно и с размерите си ще навреди на близките исторически сгради, както и ще създаде транспортни проблеми в района .
През 2007 г. ислямското движение "Джамаат Таблиг"предложи да се издигне джамия за почти 10 000 вярващи, която по размери три пъти надхвърля катедралата „Свети Павел“. При това най-голямата църква във Великобритания – катедралата в Ливърпул, с площ от 10 000 кв м, поема едва 3000 души. Освен религиозния храм, от движението са поискали да построят на мястото трапезария за 2000 души, библиотека и спортен комплекс.
По време на гласуването в сряда общинският съвет в Нюхем е бил охраняван от полицаи. Проектът бе атакуван от много жители, начело с представители на радикални националистически организации. Те смятат, че ако се построи джамия районът напълно ще бъде контролиран от ислямисти. По данни на Блумбърг сега една четвърт от населението на Нюхем изповядва исляма. Мюсюлманите са 8,5% от жителите на Лондон.
Движението "Джамаат Таблиг" е основано в Индия през 1926. В Русия неговата дейност е забранена, отбелязват руски медии. Смята се, че радикалната му идеология е близка до тази на талибаните.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване