12/07/12 05:26
(http://www.klassa.bg/)

Карзай вини САЩ и НАТО за бъркотията в Афганистан

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини НАТО и САЩ частично за безпорядъка в страната и заплаши да прекрати преговорите за бъдещата поля на войските на Северноатлантическия алианс в страната, предаде Ен Би Си. В интервю за телевизията той отхвърли напълно твърденията за цъфтяща корупция в своето правителство и обвини САЩ за виновник в насаждането на подкупите като практика.

"Започвам да вярвам, че корупцията идва от Съединените щати чрез договорите", заяви Карзай в двореца си в Кабул. Президентът, който от известно време се намира в обтегнати отношения с американските си партньори, обвини Вашингтон в неизпълнение на споразумението за предаване под афганистански контрол на стотиците затворници, държани в зандана в Баграм, северно от столицата. Афганистанските лидери бяха поставили установяването на техен контрол върху този затвор като предварително условие за подписването на споразумение за стратегическо партньорство със САЩ и след 2014 г., до края на която година основните части на Щатите и НАТО трябва да са напуснали страната. От средата на ноември се водят преговори за тези отношения. Но Карзай написал писмо до Обама, в което поставя въпроса за затворниците в Баграм. :Информирах президента Обама, че афганистанският народ няма да позволи на правителството да сключи споразумение докато САЩ продължават да нарушават суверенитета ни.". В средата на октомври министърът на отбраната на САЩ Леон Панета изрази раздразнението на Вашингтон от зачестилите нападки на Карзай. Той посъветва чрез медиите президента на Афганистан, че е за него би било по-полезно да изрази благодарността си за жертвите, дадени от тези, които воюваха и дадоха живота си за Афганистан, отколкото само да критикува.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване