12/07/12 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Обама звъни на Морси, притеснен за Египет

Барак Обама е изразил "дълбока загриженост" от събитията в Египет в телефонен разговор с президента Мохамед Морси. Той подчертал, че за "за египетските лидери от целия политически спектър е много важно да оставят настрана различията си и да се обединят около пътя за напредък на Египет".

В края на ноември Морси си присвои извънредни правомощия, които доведоха до масови протести срещу него. При сблъсъци между ислямистките привърженици на президента и неговите противници в сряда загинаха 7 и бяха ранени 644 души. Обама бил обезпокоен от жертвите и ранените, каза говорителят на Белия дом Джей Карни.
Американският президент настоявал всички политически лидери в Египет да обяснят пределно ясно на своите привърженици, че насилието е неприемливо. Той приветствал призива на Морси за диалог към опозицията, но подчертал, че това трябва да стане без предварителни условия и призовал лидерите на опозицията да откликнат на тази идея.
Обама потвърдил подкрепата на САЩ за египетския народ и неговия преход към демокрация, при който се спазват правата на всички египтяни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване