12/07/12 08:07
(http://www.klassa.bg/)

САЩ потвърди данни за химични оръжия в Сирия

САЩ разполагат с данни от сателитното си разузнаване, будещи сериозно безпокойство, че режимът на сирийския президент Башар Асад обмисля използването на химически оръжия.

Това заяви министърът на отбраната Лион Панета, без да конкретизира информацията, предаде Ройтерс.

"Сериозно сме обезпокоени, че с напредването на опозиционните сили - особено към Дамаск - режимът може да реши да използва химически оръжия," каза Панета пред журналисти.

"Разузнавателните данни, които имаме, показват, че подобна възможност се обсъжда."

Няколко западни страни отправиха тази седмица предупреждения към правителството на Асад да не прибягва до химически оръжия.

Много от тях се позоваха на американски разузнавателни данни, че сирийският режим се кани да използва отровен газ
Лион Панета повтори думите на президента Барак Обама, че за САЩ

прибягването до такива оръжия от страна на сирийското правителство ще означава "преминаване на червената линия".

След среща на външните министри на държавите от НАТО , на която алиансът се съгласи да изпрати на Турция зенитни комплекси "Пейтриът", Клинтън заяви, че Вашингтон е дал на Сирия ясно да разбере, че употребата на химически оръжия ще е "червена линия" за САЩ.

"Безпокоим се, че все по-отчаяният режим на Асад може да използва химически оръжия или контролът му над тях да бъде отнет от някоя от многото групи, които сега действат в Сирия", каза Клинтън на пресконференция.

Преди дни в Брюксел руският външен министър Сергей Лавров беше запознат с намерението на НАТО да подкрепи молбата на Турция за разполагането на ракети "Пейтриът" и декларира, че неговата страна "не протестира и не се опитва да пречи" на Анкара да прибегне до правото си за колективна отбрана като член на НАТО.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу призоваха осем страни да се присъединят незабавно към Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

Тези държави са Ангола, Египет, Израел, Мианма, Северна Корея, Сирия,Сомалия и Южен Судан.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване