12/08/12 06:09
(http://www.klassa.bg/)

32 години без Джон Ленън

Днес се навършват 32 години от трагичната смърт на Джон Ленън. Той остава в историята като талантлив музикант, певец, композитор, художник, писател и основател на знаменитата ливърпулска четворка „The Beatles". Ленън се превръща в икона на хипидвижението. Като един от основните автори на песни в "Бийтълс" заедно с Пол Маккартни, той създава много от хитовете на групата. Макар че се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард албума по света.
"Imagine" - най-популярният солов албум на Джон Ленън излиза през 1971 г. Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл". "Животът е това, което ви се случва, докато си правите други планове" - е казал Джон Ленън.  Музикантът е убит с 5 изстрела преди 32 години около 22.50 часа пред дома си в Ню Йорк. Ленън е едва на 40, когато е убит. Убиецът Марк Чапмaн дърпа спусъка, само часове, след като е взел автограф от своя кумир. Трагичната гибел на Ленън провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване