12/08/12 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Раздробяването на Европа

Годината е 2022-ра и в позлатеното великолепие на своя щаб в Брюксел председателят на Европейския съвет е изправен пред сложна дилема. Натискът върху него да се приключи с приемането на поредния бюджет се засилва, проблемите обаче изглеждат невъзможни да бъдат разрешени.

С толкова много малки нови нации в ЕС, които искат финансиране, споразумението изглежда невъзможно. Каталония, например, иска дълбоки съкращения в административните разходи на Евросъюза, докато шотландците призовават за по-високи субсидии за структурни проекти. Новите държави Ломбардия и Тоскана са в конфронтация една с друга, корсиканците са в немилост след поредния корупционен скандал в тяхното правителство, а валонците не са платили дори и едно пени в общия бюджет в продължение на години.
Новата карта на континента - шантава бърканица от съперничещи се държави носи по-дълбоко послание. Ерата на силните нации е отминала и Великобритания се е присъединила към Италия, Испания и Белгия на бунището на историята, пише „Дейли мейл”.
Това може да звучи като фантастичен сценарий, обаче скорошните събития в Европа, включително и задаващият се референдум за независимост в Шотландия, показват обратното. Това близко бъдеще е напълно възможно.
Преди шест дни жителите на най-проспериращия регион на Испания, Каталония, дадоха подкрепата си за партии, които са привърженици на идеята регионът да се отцепи от централното правителство. В резултат на това близо две трети от местата в каталонския парламент са заети от политици, които искат референдум за независимост.
Паралелите със ситуацията в Шотландия, където партията на Алекс Салмънд си осигури референдум през 2014 година, са неизбежни, макар че каталонците са твърде заети да се борят помежду си, така че няма вероятност държавата Испания да се разпадне за една нощ.
И все пак това не е невъзможно. Следва да си спомним, че това е много повече от затънтена местна разправия. Испания има петата по големина икономика, чието сърце е Каталония. Най-големият град в областта, Барселона, е не само един от най-динамичните и предприемчиви метрополиси на Средиземно море, магнит за туристите, но и на четвърто място сред градовете в ЕС по брутен вътрешен продукт.


















infotourism


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване