12/08/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Световни антиквари излагат в Москва

От Рембранд до Пикасо и Марк Шагал, От Питер Брьогел Младия до Фернандо Ботеро… Европейското, американското и руското изкуство от 16-ти век до наши дни е представено на първата руска изложба на антикварното изкуство  в „Центъра за изящни изкуства на улица Волхонка”.

На изложбата е представен не само антиквариат: заедно с произведения на немски и холандски майстори от 16-17 век и звезди на авангарда от началото на 20 век се експонират творби на прочутия съвременен колумбийски художник-фигуративист Фернандо Ботеро.

В интервю за "Гласът на Русия" завеждащата отдел живопис на втората половина на 19 и началото на 20 век на Държавната Третяковска галерия Галина Чурак сподели свои впечатления за изложбата:

- Добре е, че на публиката е представен един доста широк спектър произведения, които обхващат изкуството от 16 век до наши дни. Важно е, че в този международен контекст са включени и творби на руски художници. Руското изкуство не е познато добре на Запад. Това положение възникна отдавна и има много причини. Една от основните е прословутата „желязна завеса”, която не пускаше нито хората, нито произведенията на изкуството в свободно движение. Сега руското изкуство започва постепенно да се открива на западния зрител, макар че на тази изложба разделът на руското изкуство е достатъчно скромен, както по количество, така и по качество на отбраните произведения. Приятно впечатление правят старите майстори. В експозицията има доста много холандски художници от 16-18 век. Питер Брьогел Младия, прекрасната творба на Лукас Кранах „Мадона с Младенеца и Света Екатерина” – това са творби от най-високо, музейно равнище. Освен това, тук могат да се видят творби на Алексей Явленски – художник от руски произход, но принадлежащ еднакво и на руската, и на европейската школа от началото на 20 век, скулптури на Александър Архипенко, Паоло Трубецкой.. Това са художници, които свързаха живота си с европейското изкуство и откриха на съвременния свят нивото и качеството на произведенията на руските майстори.

Едно от най-ярките събития на изложбата станаха творбите на Фернандо Ботеро. В момента той е най-прочутият и един от най-скъпите латиноамерикански художници на своето поколение. Неговото изкуство, коренящо се дълбоко в колумбийската култура, е много популярно в целия свят – за притежаване на неговите картини и скулптури, пълни със слънчева експресия и добродушен хумор, днес се борят водещите световни музеи, негови скулптури украсяват много европейски градове. Творбите на Ботеро се ползват с голям интерес на търговете и често пъти стойността им надхвърля един милион долара. В руските музеи има само едно негово произведение – „Натюрморт с любеницата”, подарено от самия автор на Държавния Ермитаж и изложено в залата за европейско и американско изкуство на 20 век.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване