12/08/12 10:59
(http://radiomilena.com/)

Студентите празнуват

studenti 300x224 Студентите празнуватДнес студентите в България празнуват.

Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях Свети Климент Охридски (25 ноември по нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

8 декември за първи път се отбелязва в Княжество България през 1903 г., като празник на Висшето училище – днес Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

В решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (25 ноември по стар стил) – а един от тях е Климент Охридски.

След 1944 г. комунистическият режим забранява празника и разпорежда да бъде отбелязван 17 ноември, обявен за Международен ден на студентската солидарност.

8 декември е възстановени през 1962 г., когато в София, главно в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) и Художествената академия веселбата е буйна и по предварително решение на властите – не особено строго контролирана.

На  28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

В целия свят 8 декември, за съжаление, се свързва с гибелта на Джон Ленън, застрелян от маниакален убиец в Ню Йорк през 1980 г. Imagine на великия основател на „Бийтълс“ е песента, която винаги ще го свързва с младостта на студентите и с мечтите им./КРОСС/

 

 Студентите празнуват

bookmark Студентите празнуватsvejo Студентите празнуватgoogle Студентите празнуватdelicious Студентите празнуватstumbleupon Студентите празнуватfacebook Студентите празнуватСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване