12/08/12 21:31
(http://www.klassa.bg/)

Хосе Карерас на летище София: Гена Димитрова бе велика певица, но още по-велик човек

„Гена Димитрова бе наистина голяма певица, но още по-велик човек”, каза легендарният тенор Хосе Карерас пред журналисти минути след пристигането си на летище „София”. С Гена ни свързваше голямо приятелство. Двамата заедно дебютирахме в Парма в операта „Бал с маски” на Верди. През годините се срещахме по световните сцени. През най-тежкия период от живота ми Гена ми изпращаше окуражителни писма и ме подкрепяше”, припомни тенорът как голямата Гена му е вдъхвала кураж, когато е заболял от левкемия. В неделя в 13.00 часа Карерас ще присъства лично на премиерата на книгата на журналиста Димитър Сотиров „Гена Димитрова – от а до Я” в Софийската опера и ще разкаже спомени за примата.
Карерас е у нас за да участва в голям коледен концерт на 10 декември в зала 1 на НДК в съпровод на Софийската филхармония под диригентството на Давид Хименес. Участва и филхармоничният хор „Светослав Обретенов”, а по идея на Карерас в галата се включва и многообещаващото сопрано Селин Бър. Зад проекта стои продуцентската компания Жокер Медиа, както винаги с перфектна организация на галата. Легендарният тенор гостува у нас и със съдействието на E&S Watches and Jewellery – компанията-собственик на бутик Chopard в България. Като лице на марката в неделя по обяд Карерас ще посети бутика на Chopard на бул „Цар освободител”. Връзката на Chopard с Хосе Карерас датира от 1991 година, когато семейство Шойфеле му помагат да изгради клонове на фондацията си за борба с левкемията José Carreras International Leukaemia Foundation в Швейцария и Германия..
Хосе Карерас е за трети път в България. Първото му гостуване е през далечната 1979-та в Софийската опера специално заради 50- годишния юбилей на Николай Гяуров. В тържествената гала тогава освен младият и многообещаващ Карерас, участват и други оперни светила – Мирела Френи, Пиеро Капучили и Евгений Нестеренко, а зад диригентския пулт е маестро Руслан Райчев. За втори път Карерас долетя в София с личния си самолет през май 2005-та, за да изнесе великолепен концерт в зала 1 на НДК в компанията на българското сопрано Цветелина Малжанска.
„Не са малко приятелите ми тук, обичам да идвам във вашата страна. Гена, Гяуров, великолепният бас Гюзелев, наистина са много. Надявам се моят концерт да зарадва всички, които обичат класическата музика. На българите и на всички хора пожеравам преди Коледа преди всичко здраве и да оцеляваме в условията на глобалната криза”, каза Хосе Карерас.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване