12/09/12 11:26
(http://www.klassa.bg/)

40 см сняг в Смолянско

До 40 см достига новата снежна покривка в местата над 1500 м надморска височина в Смолянско.

През Пампорово и Превала и по пътя Смолян - Мугла автомобилите могат да преминават само с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В ниските части вали дъжд, пътищата са мокри и хлъзгави. На места са се образували големи локви с вода.

Повишена е опасността от падащи камъни по пътищата Смолян - Смилян - Могилица, Смолян - Мугла, Смолян - Мадан, Смолян - Чепеларе.

Заради аварии без електрически ток са селата Чокманово, Проглед, Стойките, Гела, Солища, Стикъл, части от Пампорово и Чепеларе.

Оранжев код заради очакваните обилни валежи и поледици е обявен за четири области - Кърджали, Смолян, Пазарджик и Благоевград.
Пътищата от основната мрежа в страната са проходими при зимни условия, съобщиха от СБА, позовавайки се на АПИ и "Пътна полиция". Пътните настилки в по-голямата си част са мокри, а по високите места - заснежени и частично заледени; пътните служби ги почистват и опесъчават.

Сняг превалява в Пазарджик, в района на Поморие и Обзор, по високите места в района на Кюстендил, край Владая, Перник, Самоков, Бистрица, Костенец, Ихтиман, Вакарел, Козница, Мальовица и на места по магистралата "Тракия".

Поради мъгла е намалена видимостта до 100 м в района на прохода "Петрохан". Периодично ще бъде спирано движението за почистване на пътната настилка в Прохода на републиката, в прохода Троян-Кърнаре, в Ришкия и Айтоския проход. 

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН предупреждават,

че в тези области се очакват значителни валежи. В планинските части ще вали обилен сняг и ще се образува съществена снежна покривка.

Жълт код за валежи и поледици е обявен за София, София-област, Перник, Кюстендил, Монтана и Видин.

През денонощието, под влияние на преминаващ през Балканския полуостров средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка в страната ще бъде усложнена. Ще има повсеместни валежи - в северозападните райони и по високите полета на Западна България ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, в останалата частна страната - дъжд.

Постепенно през деня, с понижението на температурите, и в по-голямата част от Северна България, Западна Тракия и по долината на река Струма дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България и особено в Рило-Родопската област.

Към 14.00 ч. температурите ще бъдат в широк интервал - от 1 до 3 градуса в северозападните райони и високите западни полета,до 10-12 градуса - в Югоизточна България и по Черноморието, като след обяд и вечерта и там ще се понижат.

Минималните температури в повечето места ще бъдат измерени във вечерните часове на неделния ден - между минус 5 и 0 градуса.

В района на София ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, като през деня температурата ще стигне 1 градус, но вечерта вече ще е около минус 5 градуса. След обяд в Западна България валежите ще спрат. 

"Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", съветват от НИМХ.












(НИМХ) при БАН
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване