12/09/12 13:53
(http://www.klassa.bg/)

БАБХ започва масови проверки в търговски вериги и ресторанти

 През последните дни има тенденция за намаляване на цените на основни хранителни продукти, обяви земеделският министър Мирослав Нейденов в предаването „Неделя 150“ на националното радио. Производителите на свинско месо са обявили намаление на цените преди Коледа. По думите му, за това е допринесла държавната помощ за сектора. Асоциацията на свиневъдите обяви 10 процента намаление, тъй като стартира държавната помощ за сектора свиневъдство и птицевъдство. Десетки милиони отиват в тези два сектора, което позволи те да обявят това намаление в контекста на идващите Коледни и Новогодишни празници. Призовавам и търговците да не останат безучастни, каза Найденов. Масовите проверки за качеството на храните ще бъдат особено активни по време на празниците. Някои търговци действат на принципа ден година храни, но те отнасят солидни глоби. Те могат да стигнат до 10 000 лв или да им бъде затворен търговския обект, коментира Мирослав Найденов.

Според негоможе да бъде намерен начин даренията на храни да бъдат освободени от ДДС. В предаването "Неделя 150" земеделският министър коментира и темата за заменките на гори. Найденов обяви, че към края на годината и началото на следващата се очаква решението по разследването на Европейската комисия във връзка със заменките. Мирослав Найденов изчисли колко са евентуалните щети от тях.Оценката поне в иска, който е от страна на неправителствените организации е, че става въпрос за стотици милиони , над милиард. Каквато и да е сумата, очакванията са да има иск за възстановяване на стотици милиони , може и милиард, прогнозира Мирослав Найденов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване