12/09/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Добрев: Търговците имат достъп до пазара на природен газ у нас

 От следващата година ще купуваме 100% от газа на "Булгаргаз" от "Газпромекспорт". Какво ще правят другите търговци на българския пазар – това си е тяхна работа. Това каза в неделя министърът икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи агенция „Фокус. Министърът посочи, че няма договор или договори за цената на газа между "Булгаргаз” и „Овергаз”. "Няма как да има договорки да няма конкуренция, защото „Булгаргаз” е една фирма, която предлага един продукт. Както „Елби Булгарикум” продава кашкавал, така и „Булгаргаз” продава газ, ако има други търговци на този пазар, други частни компании, които да продават, те са добре дошли да продават”, заяви Добрев. Той посочи че пазарът се либерализира и се дава достъп на всички търговци, които желаят, до мрежата на "Булгартрансгаз", за да могат и те да доставят. Добрев посочи, че държавното предприятие „Булгаргаз” има един единствен договор и той е с "Газпромекспорт". По негови думи вече няма да има посредници, докато до края на тази година „Овергаз” е една от фирмите, доставила над 90% от количествата природен газ за българския пазар.

Няма как парното да поевтинее с 10%, при 9% намаление на цената на газа, каза още Добрев. Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Антонов не е регулатор, но и аз не съм този, които да определя цените, каза министърът. „Има си регулатори, които да кажат каква ще е цената на парното”, уточни той. Министър Добрев откри първия магазин на „Ел Би Булгарикум" в столицата.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване