12/09/12 15:58
(http://radiomilena.com/)

Несебър посрещна гости от Сафранболу

IMG 6163 1 Несебър посрещна гости от Сафранболу

Официална  делегация от Община Сафранболу* гостува  през уикенда в Несебър.
Представителите на двете общини се договориха за разширяване на  партньорските отношения.

По покана на кмета Николай Димитров в община Несебър гостува официална делегация от побратимената община Сафранболу в Република Турция. Турската страна бе представена от председателя на тамошния общински съвет Мустафа Дикмен и Ердоган Шенол-зам.кмет на Сафранболу.
В присъствието на общински съветници турските гости бяха официално посрещнати в Археологически музей от кмета на Община Несебър Николай Димитров и председателя на Общинския съвет Благой Филипов. Гостуването връща несебърската визита от пролетта, когато  бе  подписано споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството между двете общини. Според меморандума двете страни се задължават да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града,намиращи се под егидата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.
Сътрудничеството между двата града и общини датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство, който се проведе в Несебър. Освен с експонатите в музея турските гости се запознаха и с културно-историческите забележителности на открито, намиращи се на полуостровната част на Несебър-единственият български град под егидата на ЮНЕСКО. Двете страни обсъдиха и добри практики,прилагани в опазването и съхраняването на обекти, включени в списъка на Световното наследство.             

                                                                                                      Максим МОМЧИЛОВ

* Град Сафранболу,наричан „Музей на открито”,включва 1008 обекта под егидата на ЮНЕСКО.Поради богатата история и културни ценности се смята за културния център на Турция. Градът е включен списъка на Световното наследство през 1994 и с неописуемата си красота и спокайствие,каньони и пещери е посещаван целогодишно от туристи,пристигащи от:Китай,Тайван, Русия, Румъния, Южна Корея, Франция, Япония, Канада, Германия, Израел други различни държави.

 Несебър посрещна гости от Сафранболу

bookmark Несебър посрещна гости от Сафранболуsvejo Несебър посрещна гости от Сафранболуgoogle Несебър посрещна гости от Сафранболуdelicious Несебър посрещна гости от Сафранболуstumbleupon Несебър посрещна гости от Сафранболуfacebook Несебър посрещна гости от СафранболуСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване