12/09/12 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Специалистът по новa азиатскa архитектура

Той е: съвременен китайски артист; критик; автор на свободна практика; създател на едро-мащабни артистични проекти; лектор на международни арт и архитектурни фестивали на тема ново азиатско изкуство и архитектура. Той е Фанг Женинг и е ко-куратор на тазгодишния фестивал Sofia Architecture Week.

Основната задача, с която се нагърбва Фанг, е азиатският панел в рамките на архитектурната седмица. Негово е и правото да подбере световноизвестните архитекти от тази част на света, проектирали културна инфраструктура през последните 10 години.

Роденият през 1955 година в Нанджанг, Китай, артист има в биографията си диплома от Central Institute of Fine Arts в Пекин. Веднага след завършването си е назначен за главен редактор във Fine Arts Monthly, както е и спонсориран от Асоциацията на китайските артисти.

По-късно работи в Кралския музей като графичен и литературен редактор към списание Forbidden City и като артистичен дизайнер в Китайския център за телевизионни продукции. След местенето си в Япония заема позицията репортер към Taiwan Artist Magazine.

В периода 1992-1998 година името му се свързва с множество изложби в Токио, Йокохама и Базел. През 2011 година пък става модератор на дискусията Съвременна китайска архитектура отвън навътре, организирана от designboom.com.

Тази година за Фанг Женинг минава под знака на кураторската му дейност на Китайския павилион по време на Венецианското биенале.

Текстовете на Женинг намират място в блогове-институции като designboom, archdaily и habitat daily. Негово дело е изданието Asian View of Life на Международното биенале за архитектура във Венеция, както и книгата Tokyo Pop.

Най-опитен е в областта на ново азиатско изкуство и нова азиатска архитектура. В момента е и преподавател в Архитектурния факултет на Central Academy of Fine Arts и живее в Пекин.





















TimeArt.bg







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване