12/10/12 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Архитект Пламена Цачева: Плевен е избран за място на изграждане на Панорамата в конкуренция с Шипка и Габровско

Преди 35 години са се водили дискусии – дали Панорамата за Руско-Турската война да бъде изградена в Габровския регион, на Шипка или в Плевен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” архитект Пламена Цачева, проектант на Панорама „Плевенска епопея”. По думите й – след като е взето решение да бъде в Плевен, е проведен конкурс, в който са участвали 11 проекта. Темата е Панорама, конкретно своеобразна батална живопис. „В света има и други Панорами - те са свързани с исторически моменти в съответните държави, и с тяхното отразяване, с този специфичен маниер на изобразяване. Това изкуство е доста познато в Русия, откъдето е заимствана тази идея. Конкурсът е бил за Панорама за Руско-Турската Освободителна война. Имало е сформиран щаб от общественици, от руски специалисти, архитекти, художници, която се е занимавала освен с вземане на решение по изграждането, и с мястото. В нея са влизали историци, които познават отблизо историята на войната, на града и околностите”, разказа тя.
По думите й - Плевен е характерен със своята историческа ос, която тръгва от центъра на града, сега улица „Васил Левски”, продължава с Мавзолея, оттам през градската градина, парк Скобелев, завършва с паметник на Скобелев и Костницата. „ От комисията по изграждането на Панорамата, запознавайки се с тази исторически обусловеност на града и с историята, откриват, че най-доброто място за изграждане на този паметник е краят на тази историческа ос. Николай Василиевич Овечкин прави това предложение. Аз имах щастието да присъствам на този избор: Когато на едно от заседанията на комисията се предложи тази идея, всички отидоха в парка на мястото на редута, където са станали събитията. Мястото се определи като продължение на тази историческа ос. Сега тя продължава с алеята на космонавтите и завършва с Панорамата. За панорамното изкуство е характерно, че се изобразяват събитията, както в нашия случай на Плевенската панорама. Ако паднат стените на Панорамата, ние ще се озовем на онова място, където са се водили боевете. Това е опит за пространствено изображение и вътре е изобразено това, което е станало точно на това място”, разказа архитект Пламена Цачева.
















Агенция "Фокус"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване