12/10/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

Организацията ОМД призова ООН и ЕС да окажат натиск върху съседите на Македония за спазване правата на македонците

Обединената Македонска Диаспора - ОМД настоява да се уважават правата на македонците в съседните страни. Това се посочва в съобщение на организацията, предаде "Утрински весник". По повод отбелязването на Международния ден на човешките права, ОМД се обърна към ООН и ЕС - да окажат натиск върху правителствата на Албания, България, Гърция, Косово и Сърбия, за да гарантират спазването на международните стандарти, включително и на македонските общности в техните държави.
Прилагането на универсалната декларация за човешките права от 1948 година поставя основите на много документи в света. 64 години по-късно, хората по цял свят все още водят борба за основните си граждански права и то - не само в диктаторски страни, а и в страни от ЕС, и в страни-членки на НАТО, каквато е Гърция, заявяват от ОМД. От своето формиране през 2004 г. ОМД се е посветила на защитата на човешките права на македонците, през 2005 г. подготвихме петиция, подписана от над 100 000 граждани, с която да се сложи край на расовата, етническа и верска дискриминация на хората с македонско потекло. ОМД работи по този въпрос всяка година, включително и чрез неотдавнашните срещи с правителствени представители във Вашингтон, с делегацията за спазване на човешките права на хората в Егейска Македония в Гърция, съставена от архимандрит Никодим Царкняс и представителя на ОМД за Гърция Евгения Нацулиду, се казва в съобщението.
От ОМД се обърнаха към самите македонци - да продължават да работят за провъзгласяване на истината за Македония и македонците пред световните политически фактори.



























"Утрински весник".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване