12/10/12 22:41
(http://www.klassa.bg/)

Съюзът на съдиите поиска извинение от Симеон Дянков

Съюзът на съдиите в България настоява министърът на финансите Симеон Дянков да се извини публично на съдийската общност за думите си, че "гнусно е това, което става ...на фона на несправянето им", казани по повод исканите 10 млн. лв. за премии за магистратите. Това се посочва в писмо на ССБ, цитирано от БТА.
На 7 декември в свое интервю за „Нова телевизия” Симеон Дянков заявява, че съдебната система "е най-нереформираният, най-критикуваният сектор, единственият сектор, заради който Европа ни критикува". "Тия 10 млн. лв. са ... с 5 лв. да вдигнем детските на всички деца в България", припомнят от ССБ.
В писмото си магистратите изтъкват, че е недопустимо министърът да вменява на съдиите, прокурорите и следователите нерешените с години проблеми за реформирането на съдебната система. Съдиите имат задължение да гледат дела. Реформата е съвместна отговорност на законодателната и изпълнителната власт, пише в писмото.
От ССБ определят като "безотговорен", подходa на Дянков да противопостави съдиите, прокурорите и следователите на останалата част от обществото. Бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, държавната субсидия за него е целева и средствата от нея не могат да бъдат пренасочени другаде, посочват от съюза.
Категорично се противопоставяме да бъдем конфронтирани с останалите български граждани, в чиято полза сме призвани да правораздаваме, добавят от ССБ.
Както komentator.bg съобщи в деня на скандала, от ВСС бяха далеч по-деликатни в оценката си за казаното от Дянков. Представляващият ВСС Соня Найденова определи думите на финансовия министър Симеон Дянков само като „непродуктивен начин за взаимодействие между институциите”. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване