12/11/12 06:50
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ няма да подкрепи Галя Гугушева за конституционен съдия и следващата процедура започва след празниците

Парламентарната група на ГЕРБ е взела политическо решение да не подкрепя номинацията на Галя Гугушева за конституционен съдия заради сигналите срещу нея. Това обяви в Костинброд заместник-председателят на партията ГЕРБ Цветан Цветанов. Гугушева беше номинирана за конституционен съдия от лидера на СДС Емил Кабаиванов, след като се провали процедурата по избор на Венета Марковска. Срещу Гугушева в Народното събрание са постъпили вече три сигнала; част от тях са свързани с имотното й състояние, други с бизнес отношения, както и с фамилията й и собствености на близки и роднини. В Народното събрание тази вечер се е провела среща на ръководството на Парламентарната група на ГЕРБ с ръководството на СДС, по инициатива на ГЕРБ. Срещата е продължила повече от два часа. От страна на ГЕРБ са присъствали председателят на Парламентарната група Красимир Велчев и председателят на Правната комисия Искра Фидосова. „ На срещата показахме много писма и материали, постъпили в парламента и имахме една молба към тях – да оттеглят тази кандидатура. Помолихме ги в близко време, без да им даваме срокове, да представят кандидатура с по-добри морални качества; кандидат, който няма да бъде оспорен от никой. Това е едно от нещата, на които много държим. Съгласувахме всичко това с председателя и заместник-председателя на партията. Стигнахме до решението, че няма да я подкрепят – и те, и ние. Стигнахме и до решението, че е хубаво новата процедура да я стартираме след Нова година, за да имат възможност и те, по време на празниците, да представят по-добра кандидатура. Даваме по-дълъг срок, за да намерят най-достойния човек за конституционен съдия”, каза Красимир Велчев. Даваме на СДС по-дълъг срок, за да намерят най-достойната кандидатура за конституционен съдия, каза Красимир Велчев, председател на Парламентарната група на ГЕРБ.
Следващата процедура за номинация на конституционен съдия ще бъде открита след празниците. Това каза пред Агенция „Фокус” Искра Фидосова, председател на Правната комисия в Народното събрание, след днешната среща между ръководството на Парламентарната група на ГЕРБ и на СДС. „В условията на изключителен диалог, ние заявихме нашата позиция, след като обсъдихме внимателно всички сигнали и документи, с които аз вече разполагам. В днешния ден имам постъпили и официални документи от няколко институции – от Агенция по вписванията, с подробности по фирмата „Лигъл Партнър”, с която г-жа Гугушева е посочила в заем въпросната сума; запознахме се с документите, които са ни изпратени във връзка с посочените от нея данни и декларирани суми, както и с извлечения от фирмените регистри на фирмите, за които се сочи, че има някакви връзки и обвързаности по отношение на въпросната сума, г-жа Гугушева и нейни близки роднини по права линия. Затова взехме политическо решение, че Парламентарната група на ГЕРБ няма да подкрепим нейната кандидатура. Решението е съгласувано с нашия лидер, г-н Борисов, и заместник-председателя, г-н Цветанов”, каза Искра Фидосова.
По думите й - за да бъде разкрита нова процедура, трябва около един месец, за да се минат всички стъпки. „Следващата седмица е последна преди Коледа и парламентарната сесия приключва. Затова моето предложение към колегите от Правна комисия и парламента ще бъде – следващата процедура да я открием след празниците. Ще има достатъчно време всеки, който желае да предложи кандидатура, да може да си направи съответното предложение с документи. Отправихме молба към колегите от ръководството на СДС - да номинират нов кандидат или дори кандидати, двама или трима, от които, след като се запознаем с тяхната професионална биография, техните нравствени и професионални качества, проведем съответните изслушвания, запознаем се с техните концепции, да можем да изберем най-достойния конституционен съдия”.
На среща между Парламентарната група на ГЕРБ и ръководството на СДС е решено, че ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Галя Гугушева като конституционен съдия. Това съобщи пред журналисти Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ. „В разговорите, който бяха проведени, и от всичко, което беше анализирано по данните за кандидата Гугушева, парламентарна група на ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Гугушева. Колегите от СДС се съобразиха с тези констатации и това, което обсъдихме е, че на по-късен етап ще влезем, по всяка вероятност в нова процедура, в която СДС ще представят кандидат”, каза Цветанов.
Той посочи, че новата кандидатура ще бъде обсъдена както се е процедирало досега. Цветанов отбеляза, че са много нещата, които са накарали Парламентарната група на ГЕРБ да изразят своето мнение пред колегите от СДС.
„Прозрачните процедури имат своя ефект и в тази посока съм убеден, че няма да допуснем грешка да бъде избран конституционен съдия, който е с негативи и дефицити”, каза Цветанов.
"Аз съм убеден, че има достойни кандидати и добри професионалисти, които СДС могат да предложат", каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

















Агенция "Фокус"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване