12/11/12 12:03
(http://www.klassa.bg/)

Чудото се случи: Карерас с коледен концерт в София

И българските меломани преживяха чудото – да видят и чуят Хосе Карерас на софийска сцена в навечерието на Коледа! През годините това бе привилегия на отбрани общества, в суперлуксозни и елитни зали, на главозамайващи цени. Благодарение на продуцентската компания Жокер медия легендарният тенор пристигна у нас в навечерието на светлия празник, а достъп до галата получиха най-широк кръг слушатели, благодарение на разнообразните цени.
Нека го кажем още в началото – цените на билетите бяха неадекватно ниски за уникалността на галата, за изключителното естетическо и духовно изживяване, което великият певец поднесе на своите почитатели.
В съпровод на Софийската филхармония и под палката на маестро Давид Хименес, Карерас демонстрира не само изумителен талант, но и музициране от най- висока класа. На 66 годишна възраст именитият певец е във великолепна форма, гласът му е запазил блясъка си, височините са непокътнати. Той пее с удивителна лекота, а емоцията насища всяка негова фраза. Тенорът полиглот е еднакво точев в дикцията и фразировката на испански, италиански, френски, английски, каталонски.
Като музикант от най-висок ранг, Карерас знае как да подбира репертоара си, съобразен с възрастта – в първата част на концерта той изпълни италиански песни и канцонети, емблематични за европейската и световната музикална съкровищница, арии от сарсуели на испански композитори. А във втората част предложи коледни песни, поднесени с удивително чувство за стил и познаване на традицията.Подранилият коледен дух, извикан с класики като Have Yourself a Merry Little Christmas, Ave Maria, White Christmas, се запази до края на концерта, подхранван и от двете коледни елхи, аранжирани на сцената. Истинско откритие за публиката бяха пиесите от каталунски автори, които певецът не пропуска да изпълни по всички сцени по света. Подхождайки към коледната музикална класика, Карерас търси дълбоки философски акценти, достига дълбините на емоцията и успява да я предаде и на публиката.
Едно младо име на световния оперен небосклон – Селин Бър, дебютира и на българска сцена, благодарение на Карерас. Още след първото и изпълнение в зала 1 на НДК стана ясно защо легендарният тенор я протежира. Красивият сопран с драматично звучене, стабилността и перфектното музициране явно са привлекли вниманието на тенора. Карерас – Бърн са удивително красив дует, в който и двамата певци блестят със собствена светлина, без да се засенчват. Без да се щадят, и двамата поднесоха бисове, с които вдигнаха градуса в залата. Галата завърши с „Тиха нощ, свята нощ“, като хорът пееше на български. Знак на уважение и внимание към българската публика, които Карерас демонстрираше по време на целия концерт.
Да отдадем дължимото на стабилната палка на маестро Давид Хименес, на Софийската филхармония и на филхармоничния хор „Светослав Обретенов“ - всички допринесоха за уникалния блясък на галата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване