12/12/12 13:31
(http://www.klassa.bg/)

Бербатов: Роден съм за №10

Димитър Бербатов дaдe едно от редките си интервюта за програмата на мача Фулъм - Нюкасъл (2:1). Много от анализаторите на Острова вече определиха преминаването на нападателя от Манчестър Юнайтед на "Крейвън Котидж" за трансфера на сезона.

Други, сред които е и Мартин Йол, обявиха Димитър за най-добрата покупка на клуба за всички времена. През лятото Фулъм се раздели с Клинт Демпси и Муса Дембеле, но идването на Бербатов намали болката.
"Няма напрежение, защото Фулъм е имал много велики играчи през годините. Не обръщам внимание на това. Просто опитвам да се концентрирам върху играта си, да играя футбол. Наслаждавам се на тренировките със съотборницитe cи и изобщо не мисля за това дали съм трансфер на сезона или №1 в клуба за всички времена.

Обичам да играя с красота и грация. Още от малък това е моята футболна философия. Като дете ходех да гледам мачове на баща си. Въпреки че беше защитник, той изобщо не беше груб, а залагаше на интелигентността. Умееше да чете играта и винаги пресичаше топките. Това е начинът, по който играя и аз.

Има много такива като мен и точно това са футболистите, които искам да гледам. Не искам да гледам играчи, които пуфтят по терена. Има мачове, в които топката лети от едното наказателно поле до другото и ме заболява вратът. Това не е футбол за мен. Начинът, по който например Барселона играе, това вече е футбол", заяви за феновете на Фулъм Берба.

Той получава похвали от мениджъра на "котиджърс" Мартин Йол след всеки мач, а и медиите в Англия не пестят комплименти.

"Винаги е хубаво да чуеш нещо такова от мениджъра си. А аз, когато го чуя от Мартин Йол, това винаги е нещо много специално. Този човек го мисля за приятел. Но също така не забравям, че когато изляза на терена, трябва да докажа, че всичко, което е казал за мен, е истина. Понякога има моменти, в които губиш усмивката си, но трябва да продължиш да си напомняш на какво си способен", коментира Митко и същевременно похвали малдите си съотборници:

"Впечатлен съм от тях. Те ме карат да се чувствам стар. Те са 19- или 20-годишни и не мога да повярвам колко бързо е минало времето. Но за мен е окей да съм заобиколен от млади играчи, които искат да се учат. Понякога те ме питат за съвет и когато сме на терена, се опитвам да им помагам с моя опит. Виждам много качества в тях.

Аз говоря на терена. Хората, които ме познават, знаят, че не съм от най-комуникативните личности. Но когато имам нужда да кажа нещо, винаги го казвам. Независимо какво е то. Когато видя млад играч, който иска да се учи или има нужда от гид, аз ще му кажа: "Виж, мисля, че трябва да направиш това и това". Те могат да послушат съвета ми, ако искат да се учат. Това е, защото ме е грижа за играта. Искам тези, които са около мен, да играят добре и да се наслаждават на футбола си".

Димитър Бербатов говори в интервюто си и за различните позиции, на които е използван по време на двубоите на Фулъм.

"Хората не могат да разберат, че аз всъщност съм роден за №10. Те ме виждат като нападател, защото там съм играл цял живот. Но за мен няма проблем да играя в халфовата линия. Мога да играя дори като защитник. Това не е проблем, защото се виждам като достатъчно опитен играч и знам какви са ми качествата. Знам как мога да играя.

Както вече казах, футболът не е трудна игра. Ако използваш мозъка си и главата си, тогава нямаш проблеми. Ако се налага да играя като №10 и да бъда по-назад, ще го правя с удоволствие. Това е, защото обичам да играя повече с топката, да правя повече докосвания, да контролирам играта. И както се казва в музиката, да оркестрирам.

За мен най-важното нещо сега е да играя. Искам да играя и да се забавлявам. С това идва отговорността да покажа на моите съотборници, най-вече на младите ми съотборници, че можеш да постигнеш нещо с усърдни тренировки и усмивка на лицето. Във футбола трябва да се наслаждаваш на играта. Ако не се наслаждаваш, нищо няма да стане.

Опитваме се да печелим всеки мач. Разбира се, ще бъде трудно, защото има много по-големи клубове от нашия. Но всеки тим, който идва на "Крейвън Котидж", знае, че ще му е тежко. Вълнуващо е да гледаш, но във футбола най-важни са трите точки. Тук ние искаме да ги печелим с атакуващ футбол, комбинативен футбол. Точно това правим", завършва Бербатов в интервюто си за програмата на Фулъм.


















Sportni.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване