12/12/12 14:50
(http://www.klassa.bg/)

До Коледа да падне тоталната забрана за пушачите, искат независими

Още следващата седмица да се обсъди и гласува окончателно в пленарната зала на парламента отмяната на тоталната забрана за пушене на закрито, настояват независими депутати. Кирил Гумнеров и Стоян Иванов са вносители на промяната в Закона за здравето, с която се връща старият по-либерален режим за цигарен дим в заведенията със зоните за пушачи и непушачи. Иначе двамата независими депутати смятат пушенето за вреден навик. Затова предлагат създаването на специален фонд за превенция на тютюнопушенето.
Първоначални в този фонд ще влизат 5% от акциза върху цигарите или това са между 90-100 милиона лева, а в последствие този процент ще скочи на 10% или 200 милиона лева. Този фонд, както предлага Стоян Иванов, ще финансира кампании срещу тютюнопушенето.
Премиерът Бойко Борисов е за пълната забрана на тютюнопушенето, такава е била и категоричната му позиция при среща с хотелиери и ресторантьори, която се проведе през седмицата. Депутатите от ГЕРБ обаче са разколебани по казуса. По думите на премиера Борисов, „има много от депутатите, които са за либерализация; в смисъл, ако има зала за пушачи и зала за непушачи, или по никакъв начин да не се застрашава здравето на тези, които не искат да пушат...Просто и браншът много ги притиска...“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване