12/12/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Няма лек за Гръцкия пациент

За гърците 2012 г. завършва така, както и започна. Апокалиптичните очаквания за фалит и напускане на еврозоната не се сбъднаха, но несигурността за бъдещето остана.

Цялата година премина под знака на спасяване на болната гръцка икономика, която е на ръба на оцеляването.

Само преди дни излязоха данни, че рецесията в страната е близо седем на сто. В туристическия сектор, смятан за един от стълбовете на икономиката, се отчита спад, а безработицата бележи рекорд от 26 на сто, като при младежите тя е стряскащо висока - близо 57 на сто. Страната преживява пета година на рецесия, а прогнозите за светлина в тунела не са обнадеждаващи.

За последните четири години икономиката се е свила с двадесет процента. Европейският съюз очаква, че през следващата година брутният вътрешен продукт ще се свие с още 4,5 на сто. Централната банка на Гърция смята, че първи белези на икономическо възстановяване ще има през 2014 г., въпреки че коалиционното правителство на премиера Андонис Самарас обещава това да стане по-рано.

Рецептата на европейските партньори на лечение на Гърция и за излизане от икономическата безизходица засега не дава желаните резултати.

В началото на годината временното правителство на технократа Лукас Пападимос прокара в парламента второто кредитно споразумение с Тройката кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, с което Гърция получи нови 130 милиарда евро помощ, които се прибавиха към договорените през 2010 г. 110 милиарда евро.

Отписан бе и част от държавния й дълг. Условие за отпускане на жизненоважната финансова помощ са болезнени рестриктивни мерки, сред които съкращаване на разходи, драстично намаляване на заплати и пенсии, увеличаване на данъци, съкращения в държавния сектор, сериозни промени на пазара на труда, приватизация на държавни компании.

Анализатори обаче предупреждават, че предписаната терапия за гръцкия пациент не е правилна, тъй като всички тези мерки не могат да излекуват икономиката и по-скоро превръщат проблемите й в хронични.

Разногласия относно подхода се породиха и в редиците на самите кредитори, които се опасяват от големи загуби заради гръцкия дълг. Оценките за устойчивостта на дълга и начините за намаляването му до 2020 г. създадоха преди седмици напрежение между Международния валутен фонд и най-големия донор в Европейския съюз - Германия.

Противопоставянето помежду им доведе до забавяне на решението за отпускане на траншове от международната помощ, която на практика е блокирана от месеци поради невъзможност на Атина да се справи с реформите.

В крайна сметка проблемът беше разрешен с отстъпки и Гърция чака към нея да потече “супер транш” от 44 милиарда евро. Много малка част от финансовата помощ обаче ще се влее в реалната икономика и бизнесът ще продължи да се задушава от липсата на свежи пари.

Жертва на този омагьосан кръг станаха дори и традиционните за страната семейни компании. Вестник “Прото тема” публикува обширен репортаж за краха на гръцкия семеен бизнес като даде примери за фалирали империи и затънали в дългове бизнесмени, управлявали някога милиони евро.

Заради дългове към държавата бяха арестувани редица силни фигури, а в. “Еспресо” писа за цяло ВИП крило в най-големия затвор в Атина Кордалос.

Именно задълженията към държавата и по-конкретно укриването на данъци е един от най-сериозните проблеми пред държавата. През ноември германското списание “Шпигел” определи укриването на данъци като национален спорт, цитирайки гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, че “Гърция е бедна държава с богати хора”.

Германското списание акцентира върху факта, че много богаташи не плащат данъци, държат парите си в чужбина и продължават да живеят луксозно, докато обикновените гърци затъват. През последните месеци особена популярност придобиха списъци на лица, изнесли милиони евро извън граница.

Стана ясно, че икономическата полиция разследва бивши министри, депутати, журналисти, бизнесмени, популярни певци, дори църковни служители. Списание “Икономист” обаче коментира, че въпреки обещанията на правителството, че ...

Публикувана на 12/12/12 22:01 http://e-vestnik.bg/16367/nyama-lek-za-gratskiya-patsient/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване