12/12/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Обвързват детските с посещенията в предучилищни групи

Да се обвържат семейните помощи за деца с посещението на подготвителните групи за предучилищна подготовка, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от БСП, които парламентът одобри на първо четене.
В момента получаването на детските надбавки е обвързано със системното посещение на училище. През 2010 г. парламентът прие промени в Закона за народната просвета, с които предучилищната подготовка на децата на пет години също стана задължителна. Тогава депутатите дадоха две години гратисен период, за да може общините да подготвят необходимата материална база в училищата. Гратисният период изтича тази година и законът предвижда родителите, които не са изпратили децата си в подготвителна група, да търпят финансови санкции.
Депутатите от левицата предлагат задължителното посещение на предучилищните групи за петгодишните също да залегне в закона за помощите за деца. В мотивите си те посочват, че обвързването на детските надбавки със задължителното посещение на предучилищните групи ще стимулира родителите на деца от маргинализираните групи да ги пращат на занятия, а от друга страна, ще намали изразходвания ресурс за детски надбавки, тъй като ще се спират помощите за родителите, които не изпращат децата си на училище.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване