12/12/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Не съм зависим и послушен и не влизам в лични войни

 България няма послушен и зависим президент, а президент, който спазва Конституцията. Това заяви в сряда президентът Росен Плевнелиев.

Конституцията гласи, че президентският пост е надпартиен и не влиза в персонални войни, допълни държавният глава.

Изказването му дойде, след като Плевнелиев бе помолен да коментира думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че „ролята на президента е протоколна“.
„Именно според Конституцията, която е водеща в моето управление, в Конституционния съд трябва да влезе най-добрият и достоен кандидат”, каза президентът.
Според него Конституцията не включва само правила, но има и морал. Във време преди избори, аз ще продължавам да напомням за този морал, заяви Плевнелиев.

Отношение по темата взе и премиерът Бойко Борисов. На въпрос дали с коментарите си Цветанов не се държи като премиер на България, Борисов коментира, че „Цветанов се справя отлично с работата си“.
„Той е следващият премиер. Защо да не стане премиер? Шегувам се с вас. Това е една коледна, новогодишна шега. Пожелавам на всеки, когато отиде в Америка, така да го посрещат, както министър Цветанов. Сега да не пуснат агенциите „Цветанов премиер“, че ще стане беля“, каза още Борисов.
За интервюто на вътрешния министър, в което определи президентската длъжност като протоколна, премиерът коментира, че наистина е имало изказване, което в първата част малко е засегнало президентската институция, но след това Цветанов се е поправил с това, че държавният глава е обединител на нацията.
"Случва се. Хората са много уморени. Знаете колко операции направиха само за няколко дни – фабриката за цигари, и какво ли не още. Възможно е, когато понасяме цялата политическа отговорност в най-голямата криза, някой път отстрани да се получи изказване, което да засегне някой", каза Борисов.

Министър-председателят коментира и казуса с конституционния съдия, заради който възникна напрежението между Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов.

„Ще подкрепим най-добрия за конституционен съдия. Аз съм им казал на депутатите на ГЕРБ моята позиция, да бъдат диалогични. Всъщност не е важно на кого е кандидатурата, важно е той да е с блестящо досие, с необходимите професионални качества, и да бъде подкрепен от парламента. Така че - кой ще издигне кандидатурата, това не значи, че това е неговият съдия в Конституционния съд. Така че ще подкрепим най-добрия”, каза премиерът.
Борисов не се съгласи с твърденията, че има криза в институциите заради хаоса с избор на нов конституционен съдия. Според него криза е имало при Тройната коалиция, когато назначенията са ставали без конкурс и са „назначавали приятелите на Първанов“.

Междувременно в сряда се проведе и изслушването на оттеглилата кандидатурата си за конституционен съдия Галя Гугушева пред Етичната комисия на ВСС.

Няма нещо в моя живот, което да ме притеснява, коментира Гугушева пред журналисти. Тя каза, че ще говори повече, след като приключи проверката на ВСС, но обвини подалите сигнали срещу нея, че не са посмели да се изправят очи в очи.

В сряда стана ясно още, че Етичната комисия към ВСС ще обяви позицията си по казуса „Гугушева“ в понеделник.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване