12/12/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - “негативната информация” като предлог за цензура

Путин говори пред Държавната дума. Снимка: официален сайт

Депутатите в Държавната дума смятат да предпазят хората в Русия от информация, травмираща тяхната психика, съобщава в. “Известия”.

Олег Михеев от групата на опозиционната партия “Справедлива Русия” е разработил законопроект, изискващ от шефовете на телевизии и журналистите да отделят за негативна информация най-много 30 на сто от ефира. През цялото останало време зрителите трябва да получават нещо позитивно, пояснява изданието.

Проектът съдържа цялостна забрана за излъчване на кадри с гаври над животни, видеозаписи на самоубийства, педофилски действия и физиологични подробности от местата на катастрофи и терористични атентати. Определя се степента на максимално допустимата негативна обагреност на информацията, съотношението между положителната - поне 70 на сто, и негативната информация в ефирното време.

Основната цел не е да въведем цензура, а да защитим хората от гадориите, изсипвани в медиите. Те трябва да информират хората, но без да разчепкват с наслада разни кървави подробности, цитира “Известия” депутата Михеев. За нарушения на допустимите обеми негативна информация в медиите неговият проект предвижда от 2 до 6 години затвор.

Валерий Трапезников от “Единна Русия” - партията с мнозинство в парламента, подкрепя идеята на Михеев и добавя, че съпартийците му също може да разработят подобен закон. “За да усетиш състрадание и да схванеш една ситуация, не е задължително да видиш на живо едно обезобразено тяло”, коментира Дмитрий Ананиев от горната камара на парламента.

Журналистите в Русия обаче не харесват законопроекта, посочва вестникът. Регулирането на негативната информация в медиите може да доведе до “пълноценна цензура”, смята Едуард Сагалаев, президент на руската Национална асоциация за теле- и радиоразпръскване.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване