12/13/12 14:58
(http://www.hsnovini.com/)

12 години и 8 месеца затвор за Никола Атанасов от село Лозен

Никола Атанасов

Хасковският окръжен съд отново осъди 4- ата обвиняеми по делото за убийството на Здравко Тошев от  любимешкото село Лозен. Те бяха подсъдими  след като Апелативен съд Пловдив отмени присъдите им на първа инстанция и върна делото за ново разглеждане.

Делото за убийството на Здравко Тошев започна отново в Хасковският окръжен съд през месец ноември. Тогава обаче ход не бе даден, заради нередовното според защитата призоваване на единия от подсъдимите – Диян Георгиев. Макар  той и адвокатът му да бяха в съдебната зала, защитникът  обясни, че клиентът му не е бил призован редовно, а и не е получил копие от обвинителния акт. Адвокатът поиска време, за да се подготви и помоли да не се дава ход. За да не бъде нарушено правото на защита на подсъдимия Георгиев, съдия Миглена Тянкова отложи делото за днес.

Припомняме, че престъплението бе извършено през април миналата година, когато след солидно количество изпит алкохол, Никола Атанасов, Диян Георгиев, Димитър Кирилов и Демир Венциславов тръгнали към дома на жертвата Здравко Тошев, за да поискат цигари. Там обаче стопанинът си поискал обратно пари, които бил заел на  Никола Атанасов, и това довело до деянието.

В началото на месец март тази година процесът приключи на първа инстанция. Тогава съдът в Хасково призна за виновен Никола Атанасов в умишленото убийство на съселянина му Здравко Тошев, извършено по особено жесток начин, за което той получи 12 г. и 4 м. затвор. Осъдени бяха и тримата негови приятели, които се опитали да възпрепятстват разследването. Диян Георгиев получи 2 г. затвор, а Демир Венциславов и Димитър Кирилов  получиха по  1 г. условно с 3 г. изпитателен срок. През юни тази година Пловдивският апелативен съд отмени решението взето на първа инстанция и върна делото в Хасково за разглеждане от нов състав с указания то да се гледа по по-тежка квалификация, а именно по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин .

Днешното заседание се гледа по съкратено съдебно следствие. 5-  членен съдебен състав, с председател Миглена Тянкова определи ефективна присъда за фактическия извършител Никола Атанасов в размер на 12 години и 8 месеца затвор. Атанасов трябва да заплати и 50 000 лв. обезщетение на дъщерята на починалия Тошев. Останалите 3- ма получиха присъди за съучастничество. Диян Георгиев получи 1г. и 8 месеца ефективно , а Демир и Димитър по 1г. и 4 месеца условно. Двамата са и с 4 години изпитателен срок като съизвършители. Присъдата може да се обжалва пред Апелативен съд Пловдив, в 15- дневен срок, считано от днес.

Хасково Новини

Диян Георгиев, Димитър Кирилов и Демир Венциславов

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване