12/13/12 21:42
(http://www.klassa.bg/)

ВМРО иска референдум за полигона „Змейово"

ВМРО ще инициира свикване на местен референдум в Стара Загора за закриването на полигона „Змейово". Това съобщи на пресконференция заместник-председателят и областен председател на партията Кристиян Петков.
Според организацията военният обект има общо с обгазяванията на града и затова ще се настоява за закриването му. Не е нормално да има полигон точно до града и близките села, при условие че има подходящи обезлюдени райони. Ако има секретни договори за изпълнение на някакви поръчки, то нека да се изпълняват на други места.

Освен това полигонът не носи приходи в местния бюджет, не предлага и работни места. Ако успеем да постигнем закриването му, то военното министерство да си вземе скъпата техника и да я разположи на друго място, а това да се превърне в зона за туризъм, предлага Петков.


Не сме удовлетворени от обясненията, които преди дни министър Нона Караджова даде на старозагорци по повод засиленото замърсяване на въздуха над града. Не е даден ясен отговор и на въпросите има ли боеприпаси, които се утилизират там, а не са конвенционални, има ли такива с обогатен уран. Смятаме, че избирателно се предоставят документи от проверки, заявяват още от местната организация на ВМРО.
В предишния мандат от управлението на ГЕРБ бяха гласувани средства - и то не малко, за финансиране на научен проект, чрез който специалисти направиха оценка на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора. Тогава не се изясни достатъчно откъде в земята на северната зона на града има химически елементи, които не биха могли да са насложени от промишлеността на града.
По закон местният референдум може да бъде свикан с една пета от гласовете на общинските съветници или с подписите на една десета от гражданите на Стара Загора. За целта ВМРО ще води преговори с членовете на общинския съвет да подкрепят искането за допитване до местното население за закриване на обекта. Ако не успеят в местния парламент, ще формират Инициативен комитет и ще започнат събиране на подписи сред гражданите.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване