12/13/12 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Андрей Кехайов: От БЛС нищо не зависи

 Лекарският съюз е поставен в такава ситуация, че дали ще подпише или не Националният рамков договор – нищо не зависи от него. Националният рамков договор трябва да балансира интересите на лекарите и на гражданите. Това каза в четвъртък д-р Андрей Кехайов, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз за периода 2002 – 2009 г.

Днес се коментира повече тютюнопушенето вместо Националният рамков договор, каза д-р Кехайов. Той призова делегатите на Българския лекарски съюз да отидат на утрешния събор в Пловдив и да участват в дебата за Националния рамков договор 2013 г. Когато ръководството на организацията е назначено по политически начин, дневният ред не е този на съсловието. Утре ръководството на БЛС трябва да даде отговор дали иска да подпише договора и дали той ще удовлетвори страните. Според д-р Кехайов ако се продължава с това поведение на ръководството на БЛС следващата година съюзът изобщо няма да разглежда точката за Националния рамков договор. Настоящото ръководство цели да отклони вниманието от проблемите в съсловието и НРД. Ръководството не е изпълнило ангажиментите си. На събора утре се търси възможност да се приемат политически декларации, а не да се даде отговор на това какво е свършено, каза д-р Андрей Кехайов. Той призова на утрешния събор да бъде разгледана една единствена точка и това да е Националният рамков договор и едва ако остане време да се дискутират и други точки. Утре ръководството на съюза трябва да даде отговор направило ли е всичко необходимо, за да предложи пред делегатите договор, от който лекарите да не се срамуват. Много от лечебните заведения днес без ясни критерии затварят врати, защото настоящият председател на БЛС разписва допълнителни споразумения. В последните няколко години не е правен отчет. Настоящото ръководство на съюза непрозрачно харчи около 1 млн. лева годишно. Трябва да бъде потърсена отговорност и времето за това дойде. Ако се направи проверка ще стане ясно къде се харчат парите и това ще доведе до неприятни ситуации не само в страната, а и извън нея. Ако се направи обективен критичен анализ има решения за проблемите, каза още д-р Кехайов. Според него не трябва да се допуска увеличение на членския внос за лекарите без да е направен отчет къде отиват средствата от това.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване