12/13/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

Туристическите оферти за Белград и Истанбул са най-търсени тази година

 Предлагането на оферти за посрещане на Нова година в чужбина тази зима е по-голямо от търсенето. Като цяло потреблението на туристически услуги през новия зимен сезон е свито и по-малко българи предприемат пътуване, за да посрещнат празника зад граница. Така Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), коментира за  Investor.bg тенденциите при пътуванията на българите за празниците тази година.

Наблюдава се пренасочване на интереса към посрещане на новогодишната нощ в България или в близките съседни страни, коментира Георгиева. Българите, които са решили да празнуват в чужбина тази година са по-малко в сравнение с предходни години. Но тези, които са избрали да пътуват, предпочитат по-близките дестинации – съседните ни държави и Западна Европа. По данни на туроператорите тази година най-бързо са продадени пакетите за Истанбул и Белград, които все повече добиват популярност у нас заради географската близост и приемливите цени.

Над половината от хората, които пътуват за празниците в чужбина, предпочитат близките маршрути, сочат данните от резервациите. Останалите са по-склонни да посрещнат Нова година в България, а традиционно около пет процента от пътуващите, се насочват към екзотични дестинации. Най-търсени този сезон са Куба, Доминиканската република, Аруба, Тунис и Дубай.

В зависимост от избрания транспорт и броя на нощувките, цените са различни. Новогодишните оферти за Истанбул, например, за 3-дневен пакет без празнична вечеря се продават за около 300 лева. Нова година в Белград без празнична вечеря за 4 дни е около 350 лева. Малко по-високи са цените за посрещане на Нова година в сърцето на Европа. В Прага, Виена и Будапеща 5-дневен пакет, отново без новогодишна вечеря, е на цена от 600 лева.

По-достъпните чужди дестинации са Дубай и Тунис. Цените за Нова година в Дубай започват от 500 евро, а в Тунис – от 350 евро. Екзотичните и по-далечни дестинации като Куба и Доминиканската република са на цени над 1000 евро. Тази година туроператорите отчитат голям интерес към резервации в големи и известни хотели за Новогодишната нощ, каза Георгиева. Тя потвърди, че големите хотели у нас, най-вече в трите най-популярни зимни курорта, са резервирани за празниците и дори тези от по-високата категория са продадени за Нова година, заради обявените ранни промоции. Най-често празничен 3-дневен пакет в родните хотели за Нова година е на цена от 300 до 600 лева, като сумата зависи от категорията на избрания хотел и допълнителните услуги, които предлага. Обикновено офертите включват нощувки, закуски и празнична вечеря.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване