12/14/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

200 млн. лв. са приходите от винетки

 Около 200 млн. лева са приходите от закупени винетни стикери до края на месец ноември , които са реинвестирани обратно в поддръжката на пътища, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя и шефът на АПИ Лазар Лазаров представиха винетните стикери за следващата година. Тези средства са крайно недостатъчни и достигат единствено за частична рехабилитация на най-тежките участъци. За осъществяването на големи инфраструктурни проекти разчитаме на средства от Европейския съюз и от държавния бюджет, твърди министърът.

Според нея през 2013 година няма да има увеличение на цената на винетния стикер за лек автомобил, като повишение ще има само при тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. Промяната в цената на винетките за камиони е по европейска директива, като най-голямото увеличение е при стикерът за един ден, за който шофьорите ще заплащат 20, вместо 13 лева. Седмичната винетка за лек автомобил се продава на цена 10 лева.
Апелирам всички шофьори да закупуват винетни стикери само от оторизирани места, като това са бензиностанциите, големите търговски вериги, както и клоновете на „Български пощи”, заяви Лиляна Павлова. Според нея – цената няма да бъде променена, защото е важно хората да могат да си позволят да пътуват и същевремно да спомагат за подобряването на пътищата. Новите винетни стикери за следващата 2013 година ще могат да бъдат закупени от водачите след 20 декември, като оторизираните за продажба места са бензиностанции, големи търговски вериги и клоновете на „Български пощи”,поясни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. От 15 декември, дистрибуторите ще бъдат заредени с около 600 000 стикера, като се очаква до края на месец декември, на пазара да има около 1 млн. винетки. Годишните винетни стикери, закупени през 2012 година, са валидни до 31 януари 2013 година. Председателят на УС на АПИ обясни, че новите винетни стикери имат две холограми, които при отлепване от стъклото на автомобила се разрушават. За първа година винетката е отпечатана на синтетична хартия, която при опит за премахване се разрушава цялостно, отбеляза инж. Лазаров и добави, че знаците при винетките за следващата година се разпознават много по-лесно от човешко око. През 2012 година са хванати общо около 600 фалшиви винетни стикери при проверки на пътя, а броят на разкритите фалшификати при акции са над 2000, посочи председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” и призова водачите да закупуват винетни стикери само от оторизираните за това места.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване