12/14/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

UBS е поредната банка глобена с милиони долари за манипулиране на Libor

 Банките понесоха поредния голям удар върху репутациите си, след като стана ясно, че UBS се готви да плати глоба от около £630 млн. за манипулиране на ключовия лихвен процент Libor – над два пъти колкото сумата, платена от Barclays за същото провинение. Подробностите по споразумението с британската Служба за надзор на финансовите услуги и редица регулатори в САЩ и Швейцария се очаква да излязат следващата седмица. Новината е нов срамен епизод за UBS, след като трейдърът Квеку Адоболи, бивш неин служител, бе осъден на затвор за измама с търговия с ценни книжа миналия месец.
Евентуалният размер на глобата изтече в седмица, в която британската Служба за борба с тежките измами направи първия си арест в скандала с Libor, а две британски банки (Standard Chartered и HSBC) платиха общо над £1,6 млрд., за да парират обвиненията в пране на пари и нарушаване на американските санкции върху Иран. Бивш трейдър на UBS бе сред тримата арестувани във вторник от лондонската полиция във връзка с разследването по случая Libor, провокирано от глобата на Barclays за £290 млн. през юни. Том Хайес, който е работил още за Citigroup, и двама служители на базирания в Лондонското сити брокер RP Martin (Тери Фар и Джим Гилмор) бяха посочени като задържаните лица.
UBS не е единствената банка, застрашена от последиците от скандала с лихвения процент. Спасената с държавни средства Royal Bank of Scotland подготви почвата за огромна глоба (вероятно също по-голяма от тази на Barclays) в следващите седмици. Обвиненията за ролята на RBS в скандала дойдоха от Сингапур, където според съдебни документи трейдърите й са описали бенчмарк лихвата като картел. UBS отказа да коментира мащаба и времето за изплащане на глобата и единствено повтори, че сътрудничи с националните регулатори при разследването на случая с манипулирането на няколко основни лихвени процента, използвани при определянето на цените по договори на обща стойност $300 трлн. годишно. Швейцарската банка, която вече бе разклатена от глоба за £30 млн. от регулатора на Лондонското сити миналия месец заради пропуски във вътрешните механизми за контрол, позволили на Адоболи да натрупа загуби за £1,5 млрд., имаше имунитет от някои регулатори в замяна на сътрудничеството си по случая Libor. Разкритията около глобяването на Barclays с £290 млн. доведоха до оттеглянето на председателя на борда Маркъс Агиус, главния изпълнителен директор Боб Даймънд и новоповишения главен оперативен директор Джери дел Мисиер. Мениджмънтът на UBS ще се надява да избегне подобна участ, тъй като бе назначен едва миналата година след инцидента с Адоболи. Лондонското сити очаква обновяване на стратегията от новото ръководство на Barclays начело с Антъни Дженкинс през февруари, но растат спекулациите, че 2000 места ще отидат в инвестиционната банка с 23 000 служители, която вероятно ще се оттегли от някои сфери на данъчното планиране и спекулирането с цените на храните. Barclays се бори с потенциална глоба от £290 млн. заради предполагаем опит да манипулира цените на електричеството в Калифорния. Федералната комисия за енергийна регулация в САЩ постави срок на банката да отговори на твърденията за изказвания на нейни трейдъри, че напълно са прецакали пазарите.

По в. „Гардиън“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване