12/14/12 10:16
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов: В България си превръщаме държавата в застрахователна компания

Премиерът Бойко Борисов е спрял три милиона лева допълнителни средства по бюджета на Министерството на земеделието и храните, поискани за борба с градушките. Това стана ясно от стенограмата от правителственото заседание, публикувана на сайта на Министерски съвет. Правителството се съгласява с искането на земеделския министър – за 7 милиона лева допълнително за Българската агенция по безопасност на храните за осигуряване изпълнението и заплащането на труда на практикуващите ветеринарни лекари при изпълнението на мерките по програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните и за покриване на част от задълженията по сключени и неразплатени договори с екарисажите във Варна, Шумен и „Холсим България” АД.
„За градушките логиката ни е такава – даваме милиарди за производството на зърно. Това е все едно на един магазинер да ходя да му направя покрива, за да не му тече вода в магазина. Нормално е този, който прави тази продукция, да си плаща – милиарди дотации отиват, а става въпрос за 3 милиона, които държавата да даде при положение, че милиарди, стотици милиони се изливат в тези браншове. Нормално е всеки да си гарантира своята продукция. Утре ще кажат – да ни ваксинират животните без пари, да дотираме всяка една дейност. И затова тези 3 милиона ги спрях”, казва Борисов и поръчва на земеделския министър Мирослав Найденов – да проведе среща с бранша.
„На тези хиляди ще им се паднат стотинки. Иначе всеки бранш може да каже: искам да ме защитиш. И това е една много порочна практика. Това е като при земетресенията. Да, навсякъде виждате има дарителски кампании по линия на Червен кръст, Червен полумесец, ние в България си превръщаме държавата в застрахователна компания. Изкривяваме пазара, от една страна, но по-важното, което е, че всеки трябва да мисли за себе си и за бизнеса си. Иначе в момента наблюдавам, едно време като бях главен секретар всички идваха при мен за помощ, станах кмет – идваха там, сега всеки вика – държавата да помогне. Държавата е обща, на всички хора. Колкото й е по-малко ролята, толкова по-добре за държавата”, казва Борисов. Земеделският министър Мирослав Найденов е заявил, че има предложение от самите браншови организации тези средства да се вземат от средствата, които така и така отиват като субсидии и да не идват директно от републиканския бюджет.












Министерски съвет








Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване