12/14/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

БПЦ да оправи собствения си двор, после да мисли за децата

 Ако бъдат гласувани промените в проектозакона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат задължителна забавачка за 4-годишните, Светият синод незабавно ще поиска от президента да наложи вето.

Тази позиция на БПЦ определено не е адекватна и на фона на случващото се след смъртта на патриарх Максим дори изглежда нелепо. Църквата отдавна няма сериозно влияние върху българското общество и до голяма степен за това са виновни самите архиереи, повечето от които се компрометираха.

Не е сериозно БПЦ да се намесва в светските дела, въпреки че е разбираема позицията й, с която иска да приобщи децата към православието. Това обаче не става с политически искания към президента, а с нещо просто – съблюдаването на собствените си духовни и църковни дела. С даването на пример, ако щете, че християнството наистина отстоява общочовешки ценности.

Позицията на Светия синод към готвените промени в закона за училищното образование изглежда нелепо и няма никаква тежест сред българите поради една причина. Достойните свещеници са малцинство, хората все по-често виждат търговците в храма, а владиците – за тях вече всичко е казано. Достатъчно е само да припомним по колко грозен начин техни високи преосвещенства се хванаха за брадите заради още неистиналия патриаршески трон на дядо Максим. Както се казва, нека епископите подредят първо собствения си двор, пък после да мислят за образованието на децата. Под подреждане на църковния двор обаче трябва да се разбира съблюдаването на най-обикновените християнски ценности, а не ламтенето за скъпи земни облаги. Трябва ли да припомняме каква огромна роля изиграха софийският митрополит Стефан и пловдивският митрополит Кирил през 1943 г. за спасяването на българските евреи? Думата на такива достойни духовници и хора би звучала много сериозно, дори когато става дума за светски дела. Уви, днес в БПЦ подобни ярки личности почти няма. А тези, които наистина работят за благото на църквата и нацията са нищожно малко и са притиснати от грубия материализъм на мнозинството.

Затова, ваши високи преосвещенства, оставете образованието на децата в ръцете на родителите и на специализираните институции. Поне докато не докажете, че сте достойни водачи на хилядолетната Българска православна църква.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване