12/14/12 10:21
(http://e-vestnik.bg/)

Забранените хора в БНТ

Отворено писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова

Уважаема г-жо Анкова,

Премиера на
Любен Дилов-син представя в клуб MASKARA книгата на Милена Фучеджиева - „Аз, бLогинята“, издание на „Ентусиаст“. Книгата-дневник от блога на известната българка описва живота ѝ, раздвоен между Америка и България, което я превръща в своеобразен мост между тези два свята. Снимка: Ентусиаст

Много неприятно ми е да пиша това писмо, но съм изправена пред безизходица и смятам, че точно Вие сте човекът, към когото трябва да се обърна.

Сигурна съм, че сте чели мои неща много преди да стана сценарист на „7 часа разлика“. Може да сте гледали и постановки по мои пиеси. Вероятно сте попадали и на мои коментари в интернет, по различни телевизии, между които винаги е била и БНТ. Изведнъж обаче нещо се промени в отношението на ръководената от Вас телевизия към  мен. Наясно съм с практиката на отделните телевизии да не дават трибуна на лицата от конкуренцията, но те винаги са актьори. Случаят, за който Ви пиша е малко по-особен - беше мината границата, което превръща поведението на БНТ към мен в цензура.

За последната година съм била канена да участвам в 3 предавания на ръководената от Вас телевизия. Няма да цитирам имена, защото не искам никой да загуби работата си. Обаждат ми се прелюбезно от БНТ с покана за участие. След няколко часа същите тези хора притеснено ми се извиняват за това, че трябва да оттеглят поканата си, защото съм персона нон-грата в БНТ. Смятах да не повдигам въпроса, защото има предостатъчно телевизии и места където съм желана. В никакъв случай не става дума за наранено его, но не мога да отмина липсата на професионална етика и морал в обществената телевизия.

Тази година, през февруари, излезе спектакълът на Мила Искренова „Дневникът на Дракула“. Моите текстове са гръбнакът на елегантната смесица от театър и балет, създадена от Мила Искренова. Актьорите, изговарящи тези текстове са Деян Донков и Биляна Петринска. Когато излезе премиерата, очаквано БНТ направи репортаж за представлението. Бях изключително неприятно изненадана да видя, че името ми не беше споменато като автор на текстовете. Всички други бяха изброени, но Милена Фучеджиева просто я нямаше. Можете да намерите репортажа в архива си.

Преди няколко дни получих поредното извинително обаждане от Ваш служител, който за пореден път сподели, че ИМА ЗАБРАНА ДА СЕ ПОЯВЯВАМ ПО БНТ и зад тази забрана стои програмният директор Севда Шишманова. Едно е да има забрана за появяването ми по БНТ, съвсем друго е името ми да бъде умишлено зачерквано като съавтор на произведения на изкуството.

Аз съм била писател и обществена фигура преди да имам нещо общо с БТВ и „7 часа разлика“ и ще бъда такава до края на живота си. Ако причината името ми да бъде трито е това, че работих (не на щат и не по договор, защото договорът ми беше с Маги Халваджиян) върху конкурентен сериал на тези на БНТ, това е повече от несериозно. Не реагирах на този прецедент през февруари, защото не исках да развалям настроението на Мила Искренова, но след поредната „отканена“ покана от страна на БНТ, смятам, че Вие, г-жо Анкова, трябва да сте наясно какво се случва.

Сцена от спектакъла “Дневникът на Дракула”. Снимка: Милена Фучеджиева

БНТ е обществена, а не частна телевизия, която се финансира и от моите данъци. Никой, дори и г-ца Шишманова, няма право да слага хора в черни списъци. Пишейки това писмо се чувствам, неочаквано и непредвидено от мен, като някакъв цензуриран дисидент. Личното отношение (с нищо непровокирано от ...

Публикувана на 12/14/12 10:21 http://e-vestnik.bg/16384/za-zabranenite-hora-v-bnt/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване