12/14/12 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Закон изравни силата на звука на рекламата. В САЩ

Това е "малък закон за нещо малко", но той очарова в четвъртък САЩ и даде време на американците да забравят за "финансовата пропаст" и кризата. Отсега нататък, силата на звука на рекламите по телевизията трябва да бъде намален. Това е федерален закон. Точка.
"Коледа дойде по-рано тази година", коментира Джули Форд, майка, която като много други американци изрази възторга си от първия ден, в който бе приложен законът наречен КАЛМ /"CALM" - Commercial Advertisement Loudness Mitigation Act/. Тишина и спокойствие.
Новият регламент изисква рекламите да имат същия по сила звук като програмите, които съпътстват", припомни в четвъртък Федералната комисия по комуникациите. Законът се отнася за всички канали в САЩ.
Това "важно решение слага край на един от най-устойчивите проблеми от епохата на телевизията - шумните реклами", съобщи комисията, която отговаря за прилагането на текста, приет миналата година. Рекламистите получиха година отсрочка, за да се реоганизират.
Случвало се е силата на звука на рекламата да надвишава с 25%, 40% или звука от програмата, според комисията, която съобщи за около 6000 жалби или уведомления от 2008 г. насам.
"Телевизията ще стане по-спокойна", заяви представителката на демократите, внесла по-рано текста.
Тя разказа, как й е дошла идеята, докато гледали телевизия в къщи.
"Цялото семейство гледаше телевизия, аз готвех вечеря, разговаряхме и изведнъж – бум! - звукът на рекламата.
Извиках на зет ми да направи нещо, да намали звука. Тогава той ми каза: "Ти си член на Конгреса, ти направи нещо!", разказва Ана Ешу.
За сенатор Шелдън Уайтхаус, също вносител на закона "Вашингтон, вгледан върху фискалните проблеми, огромни за средната класа и икономиката ни, този закон не е най-важното нещо, но това е едно неудобство по-малко за средния американец във всекидневния му живот" .
В блога си в USA Today, Мартин Уеб вярва, "че е време. Ако бях рекламист, бих предпочел зрителят и клиентът да са доволни от рекламата".
Джон Летоу от своя страна се зачуди дали "рекламистите наистина вярват, че колкото повече "вика" рекламата, толкова повече се купуват техните продукти".
В Twitter, американец приветства новото правило с надеждата, че "останалата част от света ще го последва".
Комисията отбеляза, че оплакванията от зрителите за усиления звук на телевизионни реклами "практически започват от първите дни на телевизията".


























АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване